Linköping upp på slutspelsplats

Magnus Johansson tvåmålsskytt i streckmötet mot Skellefteå

Foto: Scanpix
Pang Ulf Söderström sätter 3–0 för Linköping – i numerärt underläge. Andreas Hadelöv kan bara konstatera faktum.
HOCKEY

Från kvalserien till slutspel.

Det räcker med att vinna en match för att gå från helvete till himmel.

Linköping hemmabesegrade Skellefteå med 6–2 och ligger plötsligt på sjunde plats i tabellen.

Skellefteå kom till matchen med en derbyseger mot Luleå i ryggen samtidigt som Linköping var en aning stukat efter 1–5 mot Frölunda i senaste omgången.

Och trots att Linköping direkt tog ledningen med 1–0 genom backen Magnus Johansson i power play, var det gästerna som stundtals dominerade i inledningen.

Men det var power play som kom att fälla avgörandet i Cloetta Center.

Skellefteå fick tre raka fem mot fyra-lägen i den första perioden utan att göra mål. Magnus Wernblom parkerade sin vana trogen på kontoret framför kassen, sugen på att gå om Tom Bissett i antal gjorda mål i numerärt överläge, men Skellefteås lagkapten lyckades aldrig trycka in pucken och står kvar på 17 pp-mål.

Linköping lyckade däremot att förvalta sina överlägen, lagets andra power play resulterade i lagets andra mål när Joakim Eriksson helt ostört kunde avancera in mot Andreas Hadelöv i Skellefteåkassen och prickskjuta in 2–0.

Utvsingarna avgjorde – igen

– Det ser fruktansvärt lätt ut, deras första och andra mål, vi har pratat om det, men det går bara inte, säger en besviken ”Perra” Johnsson, tränare i Skellefteå, till pay-per-view.

– Just nu är det inte mycket som känns positivt, vi har väl lite att jobba med.

Och när Ulf Söderström tilläts göra 3–0 i numerärt underläge efter att Linköping kommit två mot noll med en man mindre, förstod alla att power play inte var Skellefteås starka sida i kväll.

Pontus Petterström reducerade visserligen till 1–3 bara 26 sekunder senare men när Magnus Johansson gjorde sitt andra mål för kvällen – i power play vad annars? – innebar det en 4–1-ledning för Linköping inför den sista perioden.

En ledning laget aldrig släppte, Johan Lindström satte 6–1 i spel fem mot tre, och Linköping kunde inkassera första hemmasegern sedan den 6 januari och ta ett kliv upp till slutspelsplats.

– Tabelläget är ju som det är, jag tycker det är roligt, det gäller att gilla läget, säger LHC-centern Joakim Eriksson till ppv.

Mårten Lundmark