Stana nollade Timrå

Slutspelsplatsen allt närmare för Linköping

Foto: EVA-LENA OHLSSON/Scanpix
Johan Backlund tar Tony Mårtenssons straff – men Linköping vann ändå matchen.
HOCKEY

Timrå (TT)

Linköping tog tre viktiga poäng på bortais när ett för kvällen blekt Timrå lätt besegrades med 2–0.

– Jag är grymt nöjd med hela lagets insats, sade Linköpingstränaren Jan Karlsson efter segern.

När slutspelet närmar sig börjar Linköping visa kvalitet – precis vad laget saknat under en stor del av elitserien.

– Det är oerhört starkt att hålla nollan mot hemmastarka Timrå, konstaterade LHC-tränaren.

Den slovakiske målvakten Rastislav Slana fick för första gången hålla nollan i målet sedan flytten från Malmö till Linköping. Sedan tjecken Roman Cechmanek floppat i Linköpingsmålet ställs hoppet till att den 27-årige NHL-meriterade slovaken, som framgångsrikt vaktade målet i Södertälje förra säsongen, ska bli målvakten som räddar Linköping till slutspel – och som sedan kan bli en joker i jakten på SM-medaljer.

Nu fick Stana dessutom bästa tänkbara hjälp av sina utespelare mot ett för kvällen oväntat geistlöst och blekt Timrå.

Ineffektivt Timrå

– Jag hade väntat mig en bättre insats. Vi skapade inte tillräckligt många målchanser och var inte heller så effektiva, erkände Timråtränaren Kent Johansson.

Timrå lider visserligen av att många av backarna är skadade. För andra matchen i rad tvingades Timrå spela större delen av matchen med endast fyra backar – och just backarna spelar en viktig roll i Timrås offensiva spel.

Landslagsbacken Anton Strålman gör aldrig en dålig match och var Timrå bäste spelare tillsammans med målvakten Johan Backlund – som även räddade en straff.

Tony Mårtensson blev straffläggare sedan Fredrik Emwall dragits omkull i ett friläge. Mårtensson försökte lirka in pucken vid stolpen med en snabb dragning, men Johan Backlund var med på noterna och täppte effektivt igen hålet med sitt benskydd.

Två klassmål

Linköping vann matchen på två verkliga klassmål.

Jonas Junland slog till direkt efter fyra sekunders spel i numerärt överläge sedan Timråbacken Pär Styf blivit utvisad i upptakten av andra perioden. Junland gjorde sitt första elitseriemål för säsongen då han grundlurade Johan Backlund med en styrning på backkollegan Andreas Holmqvists skott.

Niklas Persson svarade för konststycket att göra mål i numerärt underläge då han snodde pucken av Timråbacken Kalle Koskinen och åkte sig fri med Johan Backlund i Timråmålet. Persson prickade otagbart in pucken vid Backlunds vänstra kryss.

Ove Byström/TT