Olaussons karriär över

”Mitt största mål nu är att bli helt frisk”

HOCKEY

Fredrik Olaussons framgångsrika karriär är över.

Till slut satte alla sjukdomar och skador stopp.

Nu tvingas han genomgå en levertransplantation.

- Mitt största mål nu är att bli helt frisk, säger han.

Det var den 7 december, inför matchen mot Timrå, som Färjestads stjärna Fredrik Olausson, 41, drabbades av akuta magsmärtor. Den före detta NHL-stjärnan fick feberfrossa på flyget och lades in på sjukhus, där han tvingades stanna över natten.

Backveteranen har varit otursförföljd under karriären.

Han kom tillbaka i november efter en knäoperation och har flera gånger tidigare i karriären varit borta i omgångar på grund av en magsjukdom.

Redan i slutet av 1980-talet upptäckte läkarna att Olausson led av tarmsjukdomen ulcerös colit. Han drabbades senare av följdsjukdomen skleroserande cholangit, där ärrvävnad bildas på levern.

– Man gjorde ett försök på sjukhuset i Karlstad att vidga delar av gallgångarna, som har nära anknytning till levern, men misslyckades. Nu ska han upp till Huddinge sjukhus på torsdag och göra ett nytt försök, berättade Färjestads läkare Bosse Lindwall för sportbladet.se den 12 februari.

Men även den operationen misslyckades. De tolv matcherna för FBK den här säsongen blev Olaussons sista i karriären.

Enligt Färjestads hemsida har i stället läkarna konstaterat att Olausson senare i år tvingas genomgå en levertransplantation för att bli återställd.

– Mitt största mål nu är att bli helt frisk, säger Olausson till hemsidan.

Klubbens sportchef Håkan Loob:

– Självklart hade vi hoppats att Fredrik skulle bli så pass återställd att han skulle kunna komma tillbaka i spel hos oss, men vi har hela tiden vetat att det skulle kunna bli den här utgången. I det här läget kommer hockeyn dock i andra hand, det viktigaste för Fredrik och hans familj nu är att han blir frisk.

Emil Karlsson