Linköpings målexplosion kan innebära slutspel

Foto: STEFAN JERREVÅNG/Scanpix
Mikal Håkanson jublar över ett Linköpings-mål.
HOCKEY

Linköping (TT)

Tredje raka segern – och andra raka nollan för Ratislav Stana.

Senaste veckan har Linköping förvandlats från ett krisgäng på kvalserieplats till ett hett slutspelslag.

Östgötarna bjöd på en målexplosion i sista perioden mot Malmö och befäste positionen som sexa efter 4–0.

8220 åskådare i Cloetta Center tvingades våndas i nästan 47 minuter innan deras favoriter lyckades ta ledningen.

I spel fem mot fyra smällde skyttekungen Tony Mårtensson in sitt 50:e poäng för säsongen i power play – ett mål som blev förlösande för Linköping.

Därefter svarade man nämligen för ytterligare två fullträffar inom loppet av sju minuter – och ytterligare en på slutet.

– Även om det var lite jobbigt när vi inte fick in någon puck kändes det som att det skulle lossna förr eller senare. Vi fortsatte hela tiden att skapa chanser och visade stort tålamod, framhåller Mårtensson.

Landslagsstjärnan assisterade även till Tomas Vlasaks 2–0. Vlasak – trefaldig tjeckisk världsmästare som vann ryska poängligan för några år sedan – fick en drömstart i LHC i slutet av förra året. Men på sistone har forwarden varit iskall och hållit till i fjärdekedjan.

Nu fick han lite mer speltid i numerärt överläge och tackade genom två mål och en assist.

– Det viktigaste var att laget vann igen och att vi är på väg mot slutspel. Men det kändes även skönt för egen del. Coachen avgör, men jag hoppas på mer istid i fortsättningen, säger Vlasak.

– Vlasak är en riktig sniper som gjorde viktiga mål för oss. Men en plan är 60 meter lång och det gäller att jobba lika hårt överallt, kontrar tränaren Janne Karlsson.

Målvakten Ratislav Stana, som spelade i Malmö så sent som förra månaden, har varit en succé i Linköping. Mot sitt gamla lag höll han nollan för andra matchen i rad – något burväktaren aldrig lyckats med i elitserien förut.

– Den sviten förlänger jag gärna, skrattar Stana. Vi har fått en bra trygghet i defensiven och måste fortsätta på samma sätt. Det krävs att vi vinner någon av våra två bortamatcher den här veckan för att ta oss till kvartsfinal.

Linköping hade tagit poäng i sex av de sju senaste omgångarna – varav två raka segrar mot Skellefteå (6–2) och Timrå (2–0).

Joakim Löwing/TT

ARTIKELN HANDLAR OM