Modo vann derbyt

Besegrade Timrå med 5–3

HOCKEY

Örnsköldsvik (TT)

För tre månader sedan var det knappast någon i hockey-Sverige som kände till Justin Morrison.

Nu gör alla det.

Morrison har gjort dundersuccé i Modo, och gjorde mot Timrå hattrick för andra hemmamatchen i rad.

– Jag försöker vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt, sade Morrison ödmjukt efter 5–3-segern.

Amerikanen Morrison har varit farmarlagsspelare hela hockeykarriären, inte gjort en enda NHL-match.

Förra säsongen tillbringade han i Chicago Wolves, och Modo plockade över honom under novemberuppehållet - på rekommendationer bland annat från tvillingarna Sedin, som kände till honom väl. Morrison har tillhört Vancouvers organisation.

Och när Modotränaren Harald Lückner satte in Morrison tillsammans med Niklas Sundström och Per-Åge Skröder fick han en succékedja.

Trion har totalt gjort 115 poäng.

Satte en straff

I Modos förra hemmamatch, mot Frölunda, gjorde både Morrison och Skröder hattrick.

Mot Timrå var det dags igen för Morrison.

Han tryckte in 1–0 i powerplay i första perioden och gjorde hyperviktiga 2–0 dryga minuten från andra pausvilan.

Sedan fullbordade han sin klang- och jubelkväll med att sätta 5–1 på straff, sedan Zdnek Blatny blivit upphakad i friläge.

– Jag är inte förste straffläggare, men coacherna ville väl att jag skulle få göra hattrick. Jag får tacka Blatny som lät mig skjuta straffen, sade Morrison efteråt.

Han har nu gjort 18 mål – och då har han bara spelat 32 matcher. Men den mycket ödmjuke Morrison talar inte gärna om sig själv eller sina mål.

– Jag försöker bara vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, och har Niklas Sundström att tacka för mycket. Han är motorn i vår kedja.

– Men framför allt är jag nöjd med att vi vann, att vi fick ordning på försvaret. Där spelade vi tufft och fysiskt och det var nyckeln till segern.

Mycket att bevisa

Modos försvarsspel har haltat den senaste tiden, men mot länsrivalen Timrå fick laget ihop det igen. Timrå fick slita oerhört hårt för att skapa något och oftast var det stängt runt Karol Krizan i Modos kasse.

Noterbart är att Timrås andra och tredje mål kom först i slutminuten i spel fem mot tre och fem mot fyra.

– Synd att vi slappnade av där, men annars är jag mycket nöjd. Vi hade mycket att bevisa i dag och det gjorde vi, sade tränaren Harald Lückner.

Sammantaget en klart imponerande insats av Modo, Timrå var aldrig något reellt hot, även om laget kampmässigt stod upp bra.

Viktig trepoängare för Modo i kampen om en plats bland de fyra bästa i serien, som ger hemmaplansfördel i kvartsfinalen. Nu ser det ut som om Timrå blir femma.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM