Skellefteå slaktat i Karlstad

Jörgen Jönsson ny poängkung i elitserien

Foto: LARS HEDELIN/Scanpix
NIAN KOM… Esa Pirnes petar in 9–0 bakom Dave Stathos i Skellefteå-målet.
HOCKEY

Karlstad (TT)

Nio mål i baken och totalt utspelade. Uppladdningen inför de tre sista, avgörande matcherna kunde ha varit bättre för Skellefteå AIK efter storförlusten mot Färjestad.

– Nu ställs vi inför Sveriges svårast hockeyuppgift, konstaterade tränaren Per-Erik ”Perra” Johnsson.

Matchens profil var Färjestads Jörgen Jönsson, som nu är elitseriens bästa

poängplockare genom tiderna.

När lördagens match blåstes av i Löfbergs Lila Arena stod det på resultattavlan, grönt på svart, att Skellefteå AIK hade åkt på en riktig hockeyuppvisning av Färjestad.

– Vad ska man säga?, sade Per-Erik ”Perra” Johnsson suckande, när han skulle analysera 0–9-förlusten.

– Vi visste på förhand att det skulle bli tufft och hade sagt att vi skulle försöka vara med i matchen från början. Det hade vi som mål.

Men redan i första perioden stod det klart att det här var Färjestads match till fullo. De fick det viktiga första målet i den fjärde minuten. Oturen grinade strax därefter Skellefteå i ansiktet.

Bytte målvakt

Daniel Welser hade ett klockrent skott som antingen gick in eller tog klockrent i ribban. Domaren Patrik Sjöberg konfererade med videodomaren och det visade sig att det endast var en ribbträff.

Närmare än så skulle inte Skellefteå komma ett mål. Färjestad visade upp stor spelglädje och intensitet och målen ramlade in i strid ström bakom först Andreas Hadelöv, efter andra perioden Dave Stathos.

– När Färjestad spelar på det här viset, då är vi inte mäktiga att hänga med. Matchen var slut efter första perioden. Det var inget som talade för Skellefteå i kväll, sade ”Perra” Johnsson, som nu får försöka samla sina mannar till de återstående matcherna. Laget möter Frölunda på måndag samt ska möta HV71 två gånger om.

– Den här matchen får vi lägga långt, långt bort, sade Johnsson.

Färjestads Roger Melin var, av förståeliga skäl, betydligt mer nöjd.

– En av våra bästa matcher den här säsongen.

Jönsson historisk

Färjestads lagkapten och härförare Jörgen Jönsson fortsätter att skriva in sig i historieböckerna. Med ett assist till 1–0 och målskytt till 4–0 i matchen mot Skellefteå har han nu gjort 586 elitseriepoäng. Därmed är han elitseriens främsta poängplockare genom tiderna. Jan Larsson gamla rekord, på 585 poäng, är slaget.

– Det är stort, jag är glad, är rekordmannens kommentar.

Och med två år kvar på kontraktet med Färjestad, så lär han skapa ett i det närmaste oslagbart rekord.

– Ja, det hoppas man ju. Jag brukar säga att rekord är till för att brytas, men det här blir svårslaget. Och det är något som jag självklart är stolt över, sade Jörgen Jönsson.

Elitseriens poängkungar

TT