Skellefteå befinner sig just nu i fritt fall

Det som såg ut som en trygg transport mot nytt kontrakt och kanske till och med ett slutspel håller nu på att förvandlas till en mardröm

HOCKEY

SKELLEFTEÅ

Niklas Andersson sköt från egen mållinje och pucken rullade sakta förbi Andreas Hadelöv i Skellefteås mål.

Det var ofattbart klantigt.

Några meter från Niklas Andersson stod Tommy Salo och tittade på. Jag försökte se om Frölundas båsdörrskötare skakade på huvudet eller jublade – men han såg helt uttryckslös ut.

Andreas Hadelövs misstag i går innebar 0–2 i en match som skulle blivit Skellefteås biljett tillbaka till en plats ovanför de både strecken, där åtminstone det enda strecket är en biljett till avgrunden.

Det var egentligen ingen överraskning.

Skellefteå befinner sig just nu i fritt fall.

Det som i 50 omgångar – en normal elitserie – såg ut som en trygg transport mot nytt kontrakt och kanske till och med ett slutspel håller nu på att förvandlas till en mardröm med kvalserie och en enkel biljett tillbaka till derbyn mot Björklöven.

Jag har sett det förr.

Förra årets var det Mora som tappade allt på slutet av elitserien. Nu är det Skellefteås tur. Verkligheten hinner till slut ikapp de sämre lagen.

Frölunda vinner två raka matcher på bortaplan med 8–2. Frölunda som var ett lag för kvalserien är plötsligt seriens formstarkaste och kanske bästa lag.

Salo sköter båsdörren

Båsdörren sköts av Tommy Salo. Jag gick igenom svensk hockeyhistoria för ett bokprojekt för en tid sen och läste om ett kontrakt för Tommy Salo i NHL. Det var slutet på 90-talet och Tommy skrev ett treårskontrakt – värt 102 miljoner.

102 miljoner. Nu står han i Skellefteå en måndagskväll och sköter båsdörren. Så kan det gå. Kärleken till hockeyn och rampljuset kan också ha sitt pris.

Andreas Hadelöv har aldrig varit i den situationen. Han har aldrig skrivit treårskontrakt värt mer än kaffepengar i NHL:s kassaböcker. Kiruna, Djurgården, Hammarby, Väsby, Malmö, Växjö. Han har inte ens fått spela i riktiga kaffe­lag som Färjestad och Brynäs. Jag har sett honom i åtskilliga matcher i år. Han har varit fantastiskt bra. Faktiskt en av huvudanledningarna till att Skellefteå klarat sig så bra. I Karlstad började raset i lördags och han byttes ut efter en period.

I går rasade resten.

Hans kris sammanfaller med att hela lagets spel fallit samman. Det såg inte ut så till en början. Det var en mäktigt tryck före matchen. Motörhead i högtalarna. Taggad stämning. Spelarna påstods ha beställt hårdrock. Rätt tänkt.

Allt rasade

Men sen rasar allt. Hadelövs del i det var betydande. Försvarets också. Skellefteå tillät spelare som Magnus Kahnberg att se ut som under storhetstiden. Richard Lintner blev så lurad vid 1–3 att det såg lite löjligt ut. Flera andra av Frölunda tidigare problembarn tilläts glänsa. Fredrik Johansson, Oscar Ackeström, Ari Vallin och Jonas Johnson växte ytterligare efter det tillväxthormon de fick i lördags i Jönköping.

Några av målen var faktiskt skamliga.

Johnsons styrning till 6–1 var löjligt enkel.

Vid 8–2 fick Ari Vallin stå i lugn och ro i tekningscirkeln och sikta och sen prickskjuta i mål. Det var ett havererat lagbygge, en trupp i fritt fall. Det var skammens minuter. Inför tredje perioden hade Skellefteåklacken målat en banderoll med texten ”VISA HJÄRTA”. Jag vet inte om det var det hemma­laget gjorde. Snarare var det Frölunda som visade sina goda hjärtan och la av.

Efter matchen var dock Per Bäckman så hjärtlös att han sa att laget i tredje perioden enbart försökte hålla nollan. Kan inte ha varit så svårt. Bäckman kallade sina spelare för ”småkottar”. Enligt honom är de 1,50 långa hela bunten.

Bäckman var som ni förstår mycket road av sina egna analyser. Per-Erik Johnsson var inte lika road. Han står inför sitt hockeylivs värsta vecka nu när han ska få ett totalt haveri att återuppstå.

Han är som JAS-piloten efter kraschen vid Vattenfestivalen om han fått order att se till att hans plan kunde flyga igen.

Johnsson har två dagar på sig.

Han har 0–9 och 2–8 på två matcher och en gäng spelare som tappat allt de en gång kunde.

Han har en målvakt som gjort den värsta tavlan i elitserien på hundra år.

Jag tror inte att Johnsson fixar det.

Se även:

Lasse Anrell