Sportbladet granskar: Psykologiska fajter

Idrottspsykologen Johan Plate tar sig an ”elitseriefallen”

HOCKEY

1. Vad beror det på?

2. Vad göra för att fortsätta/bryta trenden?

Svar från JOHAN PLATE, idrottspsykolog som jobbat med flera elitserielag.

Fallet Luleå

Luleå har inte vunnit nere i Göteborg sedan december 2000.

Orsak? Det kan jag inte svara på. Jag vill inte tro att det hänger ihop med vidskeplighet. Min teori är i stället att Frölunda har ett bra lag som historiskt sett varit väldigt starka på hemmaplan. Luleå har helt enkelt inte räckt till.

Vad göra? Inte sopa det under mattan i alla fall. Inte- säga att det är som vilken match som helst, jag är allergisk mot den typen av kommentarer. Luleå har svårt i Göteborg, det är fakta.

Då är det bättre att göra en grej av det. "Vi har haft svårt mot Frölunda. Nu ska vi åka ner och ta död på myten".

Johan Plate

Fallet Frölunda

Frölunda har två segrar och 16-4 i målskillnad på de två senaste matcherna.

Orsak? Topprestationer kommer när det finns en balans mellan de krav som ställs utifrån och en förmåga att leva upp till dem. När den balansen rubbas underpresterar man. Frölunda har förstått vilket bra lag de är och de stora segersiffrorna beror på att man kommit till den insikten.

Vad göra? Titta på vad som har fungerat i de två senaste matcherna och försök sedan kopiera det till kommande matcher. Har laget gjort någonting annorlunda i samband med matcherna är det bara att fortsätta med det. Det är vetenskaplig fakta att framgång föder framgång.

Johan Plate

Fallet Djurgården

Djurgården ska möta redan avsågade Malmö på bortaplan. När lagen nyligen -möttes nere i Malmö förlorade Djurgården.

Orsak? Ett olycksfall i arbetet. Malmö var redan klart för kvalserien och hade ingen press på sig och kunde spela ut. Djurgården hade mycket mer press. De riskerade att missa slutspelet eller att hamna i kvalserien, vilket skulle vara en katastrof för Stockholmshockeyn.

Vad göra? Djurgården ska bara åka ner till Malmö och spela sitt spel, då vinner de. Det känns som om Djurgården har en uppåtgående trend och har många positiva bilder att plocka fram från säsongen. Det är mycket viktigare att fokusera på det än vad som gick snett senast.

Johan Plate

Fallet Skellefteå

Skellefteå har två förluster och 2-17 i målskillnad på de två senaste matcherna.

Orsak? En tänkbar orsak kan vara att de helt enkelt inte är bättre, att de andra lagen har betydligt högre kapacitet, men det tror inte jag. I stället handlar det om samma diagnos som hos Frölunda fast tvärtom. Det finns en obalans mellan krav och förmåga. Skellefteå har börjat tvivla på den egna förmågan.

Vad göra? Träna och ägna tid åt de saker som laget är bra på. Spelarna ska vara inställda på att det kommer att krävas en tuff prestation, men inte spekulera i möjligheterna att förlora eller vinna. Diskutera det först om det har hänt.

Johan Plate

Fallet Mora

Mora avslutar med att möta Modo två gånger. På elva möten de tre senaste säsongerna har Mora bara vunnit två matcher.

Orsak? Mitt enkla svar är att Modo har varit för bra för Mora när de har mötts. Hade de bara förlorat på till exempel bortaplan hade det varit mer anmärkningsvärt, men nu har de haft lika svårt på hemmaplan.

Vad göra? Titta på saker som inte varit bra i de tidigare mötena mot Modo. När det handlar om så många förluster kan det inte bara vara en slump. Jag rekommenderar den så kallade plus-minus-plus-varianten, som går ut på att man börjar och avslutar med något som laget gjort bra mot Modo. Däremellan kan man ta det som varit mindre bra.

Johan Plate

Fallet Linköping

Linköping hade sju raka förluster. Nu har laget bara förlorat en match vid full tid på de nio senaste.

Orsak? Linköping har - precis som Frölunda - en enorm press på sig att de måste gå till slutspel. Tidigare har det funnits en obalans mellan kraven och tron på den egna förmågan. Nu har de förstått hur bra de egentligen är. Tränarbytet tror jag däremot har liten betydelse.

Vad göra? Bara fortsätta träna på det de varit bra på slutet. Sedan kan de även titta på matchsekvenser med väl genomförda prestationer. På så sätt får de med sig bra bilder ut på isen. Spelarna ska inte vara rädda för att känna sig duktiga, risken för underskattning är inget stort problem i elitserien.

Johan Plate

Se även:

Sammanställning: , Hans Abrahamsson