Examendags – i Skellefteås psykologikurs

Anrell: Spelarna ljuger. Det är inte slutspelet som startat – utan alla helvetes kval

HOCKEY

SKELLEFTEÅ-STOCKHOLM-GÖTEBORG

Spelarna talar om att det är som om slutspelet tjuvstartat.

De ljuger. Det är kvalet som tjuvstartat. Alla helvetes kval.

Fråga Skellefteå, de vet...

Kvällens skräckscener kommer att utspelas i Göteborg, Mora och Skellefteå.

Skellefteå går in i kvällens match mot HV?71 och har så mycket att bevisa att det skulle kunna räcka för en hel kurs i psykologisk thrillerregi.

För första gången den här säsongen slår Skellefteå ur ett hopplöst underläge. Mentalt skulle jag säga att de slår ur ett dödläge. De har gjort en fantastisk säsong. Den bästa en nykomling har gjort på länge. Men allt det kan bli värdelöst under några få dagar och det är idrottens grymma logik; man är inte större än sitt senaste sammanbrott.

I kväll handlar det om en person, har de flesta experterna sagt och menat målvakten Andreas Hadelöv.

Jag tror inte att det stämmer. Visst, det handlar definitivt om en person – men den personen är Magnus Wernblom.

Spelat hundra kvalserier

Så anonym och tafatt som han har varit den senaste tiden leder han inte Skellefteå till vare sig slutspel eller nytt kontrakt. I kväll måste Wernblom vara den ledare han var i 50 omgångar. Den ende som såg ut som en ledare i förrgår var Jimmie Eriksson. Jag förstår varför. Han har spelat kvalserier de senaste hundra åren. Senast i Leksand. Han vet hur vidrigt det är. Han vet hur snabbt publikens kärlek kan vändas till sin motsats. Han ville verkligen inte uppleva det igen – det var väldigt tydligt under förnedringen mot Frölunda.

En annan nyckelperson är Per-Erik Johnsson.

Han måste vara en ledare nu. Tidigare har han bara hoppat in och räddat Färjestad i ett slutspel. Det var en bagatell jämfört med det här. Klarar han av det här trycket? Som brandman räddade han livet på barn flera gånger. Kan han rädda Skellefteå? Jag är inte säker.

19.00. Skellefteå–HV 71. Mitt tips: 1–2.

En stor klassiker

Frölunda har haft en sanslöst flyt nu ett par matcher. De mötte ett HV som var totalt ointresserat.

De mötte ett Skellefteå där Andreas Hadelöv släppte in 0–1 på en halv tavla, skrev jag i mina anteckningar. 0–2 var en total tavla, en svensk hockeyklassiker, 1–3 var en halv tavla igen, noterade jag. 1–4 var ett skott från blå linje som såg billigt ut. Och så vidare.

Frölunda är med andra ord inte så bra som de tror själva. Magnus Kahnberg såg ut som en hockeyspelare igen i måndags och kan han fortsätta den utvecklingen betyder det mycket. Steve Kariya och Sean Bergenheim spelade strålande – men de fick glänsa mot två lag som spelade försvar som yra höns på Grand Bazar.

Luleå såg jag mot Malmö förra veckan. Det var ingen entydigt vacker syn. Förstakedjan med Renberg var strålande i vissa moment. Däremellan var den ganska loj. Fredrik Hynning var bra när han tog i. Men resten – jag fattade inte vad de sysslade med. Det är en elitseriens gåtor – varför är Luleå så ojämna?

Men håller Renbergs ljumskar och deras attityd så kan de faktiskt vinna i kväll.

19.00 Frölunda–Luleå. Mitt tips: 2–1.

Brynäs–Linköping. LHC är nästan klara för slutspel. Det verkade de inte kunna hantera i Mora. Spelar de lika slött i Gävle förlorar de igen.

19.00 Brynäs–LHC. Mitt tips: 2–2.

Malmö–Djurgården. Elitseriens just nu bästa spelare Fedor Fedorov måste stoppas från att få pucken i fart. Hans avslut i frilägen var sanslöst bra. Och glöm inte att Teemu Lassila gjorde en lika stor tavla – nästan – som Andreas Hadelöv...

19.00 Malmö–Djurgården. Mitt tips: 2–4.

Mora–Modo. Brendl verkar helt ha tappat intresset för Mora.

19.00 Mora–Modo. Mitt tips: 2–4.

Timrå–Färjestad. Rena söndagsskolan.

19.00 Färjestad–Timrå. Mitt tips: 5–5.

Se även:

Lasse Anrell