”Det är skandal”

FBK-kaptenen Jönsson sågar sig själv

Foto: PETER KJELLERÅS
Jörgen Jönsson är inte nöjd med sig själv.
HOCKEY

Han har vunnit nästan allt som går att vinna och är elitseriens bäste poängplockare genom tiderna.

Men plötsligt har det tagit stopp för Färjestadsstjärnan Jörgen Jönsson.

Inte ett mål på åtta matcher i SM-slutspelet.

– Det är skandal, säger han om målnollan.

Nu är Jönsson och hans Färjestad på väg ur slutspelet. Efter sex raka SM-finaler är en sjunde långt, långt borta för det regerande mästarlaget som ligger under med 1–3 i matcher i semifinalserien mot ett nytänt Linköping.

Situationen är ny för både Färjestad och lagkaptenen Jörgen Jönsson.

I fjol vann han en makalös guldtrippel i OS, VM och SM.

I förra månaden blev han Tre Kronors meste landslagsspelare i samband med LG Hockey Games och tog sedan över poängrekordet genom tiderna i elitserien.

Sågar sig själv

Men efter alla framgångar går saker och ting inte längre Jönssons och Färjestads väg. Inte ett mål på åtta slutspelsmatcher får 34-åringen att såga sig själv:

– Det är skandal. Jag är besviken över mitt eget spel även om det i semifinalserien har blivit mycket mer fokus på försvarsspelet än i kvartsfinalerna mot Mora. Jag har haft en del chanser, men det har inte blivit något.

– Jag menar, att se sig själv bland ett fåtal spelare som har nollor i målkolumnen..., säger Jönsson som har noterats för sex assist hittills.

Av de forwards i Färjestad som spelat samtliga åtta slutspelsmatcher är det bara Jönsson och unge Martin Johansson, 19, som ännu inte gjort mål.

Jönssons problem är också Färjestads. Jönssonligan, förstakedjan med Jönsson, Peter Nordström och Pelle Prestberg, har bara producerat två mål på fyra matcher i semifinalserien.

Han erkänner att han är orolig över läget.

– Självklart, vi ligger under med 1–3 i matcher. Det har jag aldrig varit med om tidigare. Och några av oss har inte spelat bra, även om man inte får glömma att Linköping har gjort det bra.

Förnekar rykten

Jönssons bleka figur i de senaste matcherna har satt i gång rykten om att han skulle känna av den knäskada från förra våren som periodvis gjort sig påmind under säsongen. Det förnekar han:

– Jag har inte ont i knäet. Jag klev av lite tidigare för några träningar sedan, det är säkert så ryktena börjat, säger han.

Färjestadstränaren Roger Melin tycker att Jönsson borde sänka kraven på sig själv.

– Det viktigaste är att han får i gång sin egen skalle, att han inte ställer så höga krav på sig själv, säger han.

Men det är bråttom. En förlust till och mästarlaget är ute ur slutspelet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM