FINALHOPPET

HV har energin – drömmatchen är nära

Foto: PETER WIXTRÖM
JÄTTEJUBLET HV-publiken jublar i kapp med målskytten Andreas Jämtin. HV vann med 4–2 och är en seger från att nå SM-final.
HOCKEY

JÖNKÖPING

Snart startar gränskriget mellan Småland och Östergötland.

Linköping är redan i SM-final. HV 71 är på väg.

Och jag tror de är där redan i morgon.

Jag var helt säker på att Linköping skulle slå ut Färjestad efter att han sett lagen i tisdags. Och jag är lika säker på att HV 71 kommer att slå ut Modo efter att ha sett HV vinna med 4–2 i går

Modo är nere i brygga.

HV har dessutom vunnit tre raka matcher nu, efter att ha legat under med 0–2. De har också vunnit sex av de sju sutspelsmatcher de spelat hemma i Kinnarps Arena. Så även om de förlorar i Ö-vik, har de fördelen av hemmaplan i en eventuell sjunde och avgörande match.

Grymt att se energin

Smålänningarna känns både fräschare och piggare.

Ta bara Andreas Jämtins unika målgest efter hans 4–2.

Det var grymt att se den energi han utstrålade då han hoppade upp på sargen med skridskor och allt och sträckte sig mot publiken över plexit.

De har också större outnyttjad potential i HV 71 än i Modo. Jag tycker att ångermanlänningarna bara ser tyngre och tyngre ut.

Det är inte så konstigt då laget gick igenom sju stentuffa matcher i kvarten, i vad som kallades ”Slaget om Västernorrland”. Det var slutspelets mest fysiska matcher där två gick till sudden och en avgjordes först i andra övertidsperioden.

Krizan var skakig

Modo var i samma underläge mot Timrå – 2–3 i matcher – men lyckades vända genom att först vinna sjätte matchen borta och den sjunde och avgörande hemma.

Men matcherna mot Timrå sög mer kraft än HV:s sju mot Brynäs.

Modo hade också behövt en Karol Krizan som spikar igen fullständigt, ungefär som Rastislav Stana spikat igen i Linköping.

Men Krizan var skakig i går och släppte två in två mål som han borde ha tagit.

Först Stefan Petterssons skott långt ut på vänsterkanten som smet in vid Krizans högra stolpe. Sedan ett enkelt nedlägg som han borde ha fått snabb kontroll på, men där han sjabblade så mycket att Pat Kavanagh kunde slå in den lösa pucken.

Krizan måste snabbt skaka av sig de misstagen, men det hårda slutspelstempot ger inte mycket tid att glömma.

Samtidigt gjorde HV:s målvakt Erik Ersberg sin kanske bästa match i slutspelet. På väg upp han också.

Vinner – utan fin hockey

Det märkliga med HV 71 är att man tagit sig vidare och vänt underlägen, trots att laget ännu inte spelat någon bländande hockey.

Det har varit hårt jobb och man har fått slita för varje målchans.

Linköping är utan tvekan slutspelets bästa lag just nu.

En SM-final mellan HV och Linköping känns mest kittlande, eftersom mötena mellan lagen växt ut till Sveriges färskaste och tuffaste rivaliteter.

Det finns inte många möten som kan kallas derbyn i hockey-Sverige i dag. Möten som väcker de där extra heta känslorna och ger en extra dimension åt matcherna, som det faktiskt var i kvartsfinalserien mellan Modo och Timrå.

Det är bara en dryg timmes snabb motorvägskörning mellan Jönköping och Linköping och det har skapat den rivalitet som synts på isen de senaste åren.

En final mellan HV och Linköping skulle också vara bra rent PR-mässigt. En drömfinal.

Två lag som tillhör de yngsta i elitserien och två starka hockeymarknader, där det kommer att vara knökfullt på läktarna.

Inte för att jag skulle tacka nej till en final mellan Modo och Linköping heller, men det skulle inte bli samma sak.

Modo har lagt en grund den här säsongen och Swedbank Arena har blivit en braksuccé.

Nu finns ekonomiska muskler att skapa ett etablerat topplag i många år framöver.

Ett lag som kan slåss om SM-guld varje säsong.

Men jag tror inte att det sker i år.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM