Knäckt av Tre Kronor

FBK-tränaren: Bättre om Jönsson tagit det lugnt med landslaget

HOCKEY

KARLSTAD

Färjestads ledare Jörgen Jönsson, 34, var trött och sliten i går.

Nu anklagas han för att han fokuserat för mycket på landskampsrekordet.

– Vi trodde att han skulle orka hela säsongen, men det gjorde han inte, säger Färjestads tränare Roger Melin.

Foto: Jimmy Wixtröm
"HADE INTE ORK" Jörgen Jönsson berättar för Sportbladet efter fjärde raka förlustmatchen att hans krafter tröt i slutspelet. ”Det var arbetssamt”, säger han.

För Jörgen Jönsson har det var ett otroliga sista 15 månader. OS-guld i februari förra året. SM-guld med Färjestad i april. VM-guld med Tre Kronor i maj.

Men senaste veckan kom baksmällan. När han behövdes som bäst för Färjestad orkade han inte.

Tränare Roger Melin och sportchef Håkan Loob vet varför.

– Han har spelat för många landskamper för att slå det där rekordet. Jag förstår att han inte orkade med den matchbörda han har haft. Men ska man vara efterklok så hade det bästa för Färjestad varit om Jörgen hade tagit det lugnare med landskamper den här säsongen, säger Roger Melin, tränare.

”Nog inte helt frisk”

Han får medhåll av Håkan Loob:

– Jörgen måste ha spelat 100 matcher senaste kalender­året. Nu såg vi att han inte orkade och jag tror att hans knä störde honom mer än vad han har sagt. Han är nog inte helt friskt, säger Håkan Loob.

För att slå Jonas Bergqvist rekord i antal landskamper var Jörgen Jönsson med i både LG Hockey Games, turneringen i Ryssland och Karjala Cup. Det brukar han inte vara. Men anledningen var att han så gärna ville slå Bergqvists rekord.

”Kom ingenstans”

Efter VM-guldet i maj 2006 fick Jörgen Jönsson semester.

Det störde även upplägget inför säsongen 06–07.

– Det finns de som sagt att Jönsson borde ha vilat under försäsongen. Men då var han pigg och ville vara med. Men eftersom han missade viktig uppbyggnadsträning så tröt orken nu i slutspelet, säger Loob.

Jönsson håller med om att han var helt slut i går.

– Ja, jag hade inte mycket ork. Vet inte varför. Ville inte skylla på alla matcher utan vill hellre framhålla Linköping som är ett väldigt bra lag. Vi kom ingenstans och det var arbetsamt, säger Jörgen Jönsson och sågar sin egen insats:

– Noll mål i slutspelet är bedrövligt, något som är fel.

98 matcher på ett år

Tomas Ros, Patrick Kipler

ARTIKELN HANDLAR OM