Hur ska Skellefteå klara sig?

Anrell: Elitserien behöver passion, hetta och derbyn

Foto: Mats Strand
HOCKEY

18 dagar kvar till elitseriestarten.

Och det känns redan som om det finns fem brännheta frågor man vill ha svar på.

Den viktigaste – hur ska egentligen Skellefteå AIK klara sig den här gången?

Skellfteå fick inte Jonathan Hedström och honom hade de nog behövt. Det är tillräckligt svårt att vara nykomling ändå och en härförare och ledare av Hedströms kvalitet hade behövts i AIK. Dessutom är han en glädjespridare av kvalitet och det behövs ännu mer om det börjar kärva.

Men nu finns Hedström i Timrå och det betyder att andra spelare får kliva fram.

Själv ser jag enormt mycket fram emot Magnus Wernblom i elitserien igen. Det hettade till direkt mot Modo i en träningsmatch förra veckan med matchstraff och bök och stök. Bra så. Elitserien behöver mer hetta och passion och derbyn.

Och när man hör att Niklas Sundström fick matchstraff förstår man vidden; svensk hockeys iskallaste defensivgeni blev så uppretad att han kokade över. Underbart.

I hockey slåss spelarna – inte publiken

Och det ska vi inte glömma: elitserien är den serie där det är spelarna som slåss - inte publiken. Glöm inte det, alla barnfamiljer. Hockey behöver man inte vara rädd för att ta med barnen på.

Vad ser jag mer fram emot?

Skellefteås publik. Jag tror att de kommer att visa sig vara elitseriens absolut bästa.

Självklart den nya hallen i Örnsköldsvik – ett underbart kaxigt skrytbygge signerat bland andra Peter och Kent Forsberg och hade de inte valt Robert Wells som invigare hade jag utnämt hallen till etta på min topplista. Nu kommer det nog att ta tid att hitta balansen efter den gamle Solna/AIK-profilens konsert.

Gävle har ny arena också – i november.

Det är på tiden. Det ska bli extra kul att åka dit och se förstafemman med svensk hockeys stora framtidshopp Nicklas Bäckström som härförare, uppblåst av en lagom hetsig Leif Boork. Det kan bli Brynäs år det här.

Jan Hrdina, HV 71:s mångmiljonförvärv. Svindyr - och redan ifrågasatt. Kan lyxliraren fortfarande göra mål, det blir vinterns bästa fråga. Dyra floppar är alltid kul...

Lasse Anrell