Skyldiga – att vinna

28 miljoner back - och skulden växer: "Vi har en plan ""

HOCKEY

MALMÖ

28 miljoner kronor back i fjol.

Nu värvar Malmö Redhawks mest i elitserien - och räknar med en ny ekonomisk förlust.

- Vi budgeterar med ett underskott. Vi måste ha ett bra lag när vår nya arena står klar, säger Malmö Redhawks ordförande Mats Engstrand.

Om allt går enligt planerna står Hyllie Arena - med plats för cirka 11000 åskådare - klar till säsongsstarten 2008. Fram till dess ska Malmö Redhawks bygga ett lag som kan utmana om SM-guldet.

- Vi har en treårsplan och det är den vi börjar arbeta på nu, säger Engstrand.

Notan för året i allsvenskan stannade vid ett ekonomiskt underskott på smått osannolika 28 miljoner kronor.

En nota som klubbens hedersordförande Percy Nilsson betalade ur egen ficka.

Man kan tänka sig att Malmö Redhawks borde hålla hårt i plånboken när laget nu är tillbaka i elitserien - istället har klubben värvat mest av alla i hela ligan.

"Omodern arena"

- Ska vi kunna konkurrera sportsligt måste vi lägga våra pengar på den sportsliga delen.

-Vi är den enda elitserieklubben som spelar i en omodern arena, det gör att vi i dagsläget inte har samma ekonomiska förutsättningar som de andra lagen, säger Mats Engstrand.

Klubbens strategi är att investera sig uppåt i hockeyhierarkin.

Årets elva nyförvärv - med Ross Lupaschuk, Janne Pirjetä, Ratislav Stana och Milan Bartovic i spetsen - är ett första kostsamt steg på vägen.

Malmö fördubblar intäkterna i år jämfört med i fjol, men alla pengarna - och lite till - försvinner in i spelarvärvningar.

- Vi måste leverera, vi måste ha en bra produkt, annars fungerar det inte, säger Engstrand.

Enligt vad Sportbladet erfar har Percy Nilsson lämnat ett muntligt avtal att ekonomiskt täcka eventuella ekonomiska förluster fram tills arenan - som Nilsson är initiativtagare till - står klar.

- När vi väl är inne i Hyllie Arena tror vi att våra ekonomiska förutsättningar kommer att förändras radikalt, säger Mats Engstrand.

Satsar allt man har

Fram till dess kommer Malmö att satsa allt man har för att nå sportsliga resultat.

- Det finns fyra lag i elitserien som vi i dagsläget nog inte rår på - Färjestad, Frölunda, HV 71 och Linköping - sedan är det en öppen historia.

-Vi har absolut ett slutspelslag, säger Engstrand.

Men en eventuell förlust kommer inte att komma i närheten av fjolårets. Några miljoner har Malmö dock beredskap att klara.

Mattias Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM