Proffsdomare ger bättre dialog & bättre match

HOCKEY

Två proffs i vinter.

Sex eller åtta, om ett år?

Det finns all anledning att tro att satsningen på proffsdomare lyckas. Inom två år ska vi kunna kräva att samtliga domare i elitserien jobbar på heltid.

Efter tio år av såsiga argument både för och mot svenska proffsdomare får vi äntligen se Hockeyligan satsa på att ge två domare chansen. Intresset lär ha varit stort och Thomas Andersson och Marcus Vinnerborg har redan lämnat sina civila arbeten och är vinterns testpiloter på is.

Det kan inte misslyckas.

Att lista argumenten för proffsdomare är som att sparka in öppna dörrar. Rutinerade killar som dömer 65-70 matcher, istället för drygt hälften, lär naturligtvis känna både spelare och ledare på ett bättre sätt. Och grunden för ett lyckat samarbete måste ju vara att alla parter kan och förstår varandra.

Bättre matcher

Jag tror domare på heltid betyder bättre dialog och därmed bättre matcher.

Dessutom gör heltidsdomare att statusen på yrket höjs och rekryteringen blir enklare. Bakåtsträvare som tror att domare låser sig vid ett yrke som är slut vid 50 års ålder behöver bara jämföra med hockeyspelare, som även de pensioneras tidigare än oss på läktaren.

Nästa steg, efter vinterns test av Andersson och Vinnerborg, måste bli att det går att kräva att samtliga domare i elitserien dömer på heltid. Det är orimligt att en person jobbar på heltid med tuffa arbetstider och sedan reser långt för att döma en hockeymatch.

Att de sedan "kan koppla av hockey" på det vanliga jobbet och att de har dubbel lön lockar säkert en och annan, men då ska de inte döma i elitserien.

Sex eller åtta proffsdomare redan om ett år, ja tack. Det måste bli ett krav.

De fem bästa domarna i elitserien

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM