Anrell: Färjestad för överlägset

— det kan bli obehagligt

Foto: Jimmy Wixtröm
BÄST — IGEN Färjestad kommer att dominera i år igen, säger Sportbladets Lasse Anrell.
HOCKEY

Elitserien i år kommer att bli en obehaglig överraskning.

Dels för att Färjestad kommer att vara alldeles för överlägset.

Dels för att Malmö och Skellefteå kommer att vara alldeles för dåliga.

Dels — och det gäller kanske enbart för min personliga del — för att alla så kallade experttips de senaste åren har visat sig falla pladask inför verkligheten.

Ni som följer skriverierna inför seriestarterna vet hur det sett ut de senaste åren.

Mora åker ut, Mora tar inga poäng, Mora är för dåligt... bla bla bla.

Sen kommer verkligheten och då har det visat sig att några av doldisarna i Mora har varit organiserade spelgenier och det har blivit fest på fest i FM Mattsson Arena. Och vi, de så kallade experterna, har stått med näsor långa som Gustaf Vasas skidor.

Vilka blir årets Mora? Ja, antagligen blir det väl Mora själv, jag har släppt funderingarna på att Mora nånsin kommer att bli ett bottenlag. I år har de värvat klokt som vanligt, med liten men välutnyttjad budget.

Luktar Mora i Skellefteå

Men Malmö och Skellefteå – där

ser det tunnare ut.

Där luktar det väl lite Mora...?

Malmö ska förlita sig på en första kedja med Juha Riihijärvi, Lasse Pijetä och Linus Fagermo. Riihijärvi slutade producera poäng redan för fem år sen och Pirjetä gjorde sex mål på 49 matcher förra säsongen.

Så frågan kräver ett svar: vem ska göra Malmös mål i år? Percy Nilsson?

Skellefteå misslyckades med värvningen av bygdens store son Jonathan Hedström, som valde Timrå istället. Kul för Jonathan, mindre kul för AIK som ser tunt ut framåt, trots Magnus Wernblom och förhoppningsvis Richard Lintner som kan bli en spelare som avgör matcher.

I övrigt är det hockeyns bakgård som gäller. Överblivna hantverkare som inga andra velat inhandla.

Tar de sig samman och blir ett lag – och de tror jag de gör, de har inget val – så kan de ta en del poäng.

Men bättre än elva? Glöm det.

Trots elitseriens antagligen bästa publik.

Frölunda har tappat ryggraden

Färjestad med Andreas Johansson blir en attraktion. Alla kommer att göra allt för att slå elitseriens Jan Guillou.

Frölunda har tappat en del av sin ryggrad och själ och det blir allt mindre av bygdens unga talanger i laget.

Mycket hänger på hur bra Jonas Johnson blir i år. Han är, om jag sett rätt i mina papper, bara obetydligt yngre än Tommy Sjödin, Ulf Sterner och Jörgen Jönsson och nån gång måste även rutinerade hockeyspelare av deras klass bli gamla.

HV har tappat Andreas Karlsson vars centerspel avgjorde många matcher i fjol. Förstafemman med Hannula, Voutilaainen och Vertala kan bli en sensation, samtidigt som det blir intressant att se hur de använder seriens kanske allra bästa och dyraste center – nyinskaffade Jan Hrdina.

Modo har fått hem Niklas Sundström och det är en klasspelare som det ska bli roligt att se igen. Dessutom har ju Sveriges mest disciplinerade defensive center fått matchstraff på försäsongen så något har kanske hänt med den gamle överrocken.

Ny hall, nya förhoppningar i Övik, Modo kan definitivt överraska i år.

Brynäs blir antagligen elitseriens mest intressanta lag tack vare ny arena och en förstafemma där jag hoppas att vi får se Nicklas Bäckström, Jiri Bicek och Mathias Månsson.

Wow, vilken klasskedja.

Dags för lite hockeyfeber i Gävle igen. Dags för party på Brända Bocken.

Dick — roligast sedan Sudden

Djurgården har jag tippat som femma.

Det överraskar kanske en del, men lagets försäsong har varit sensationell och mixen av nya, unga och hungriga spelare och rutinerade Thomas Johansson tror jag blir en sensation. Allra mest ser jag fram emot att se Huddinges Dick Axelsson som Detroit redan uppges vara sugen på. Han kan bli det roligaste Stockholm fått fram i hockey sen Mats Sundin.

Luleå hade en bra säsong förra året och har värvat klokt. Men att en spelare som Bartecko kommer först efter 15 omgångar känns en smula... omodernt. Omodernt och riskabelt.

En av de saker vi lärde oss den förra säsongen är att det är svårt att reparera poängtapp i starten — och att kvalserien är livsfarlig när spelare tar artistskatten och åker hem som en avlöning.

Fråga Södertälje.

Fråga Leksand.

Så slutar elitserien – enligt Lasse Anrell