”Vad som står i passen kvittar”

Tretton utlänningar bekymrar inte Moras Harri Rindell

HOCKEY

Främlingslegionen Mora har rustat för en ny säsong.

En styrka med 13 utlänningar från fem olika nationer står redo under tränare Harri Rindells befäl.

- Vad som står i spelarnas pass är inte viktigt, säger han.

Foto: JIMMY WIXTRÖM
GENERALEN Den finländske tränaren Harri Rindell basar för spelare från sex olika nationer i vinter. SÅ MÅNGA UTLÄNNINGAR HAR LAGEN I ÅR Mora 13 Malmö 10 Luleå 9 Skellefteå 9 Frölunda 8 Brynäs 7 HV 71 7 Timrå 6 Linköping 5 Modo 5 Färjestad 4 Djurgården 2

Sju finländare. Två tjecker, två kanadensare, en norrman, en slovak. Lägg därtill svensk-kanadensaren Eric Johansson.

Och så finländske tränaren Harri Rindell.

Det pratas fler språk i Moras omklädningsrum än i FN-skrapan, men på isen räcker det med ett.

- Då gäller det internationella hockeyspråket, säger Harri Rindell med ett leende.

Sju utlänningar har lämnat klubben sedan förra säsongen. Åtta har tillkommit.

- Det är naturligtvis inte optimalt, att det kommer så mycket nya spelare hela tiden. Jag hade gärna behållit fler spelare. Men det här är verkligheten.

Och den tvingar Mora, med sina små ekonomiska resurser, att satsa på billiga spelare från utlandet. Spelare vars karriärer har stannat upp. Spelare som söker en ny utmaning. Spelare som inga andra klubbar är beredda att satsa på.

Som Kalle Kerman.

Blev landslagsman

I Kalpa Kuopio var han en anonym forward. I Mora och elitserien gjorde han 19 mål, vilket ledde till debut i finska landslaget och ett fett kontrakt med Luleå.

- Vi vill få hit spelare som vill göra något med sin karriär. Vi har ju inte råd att köpa några landslagsspelare, säger Harri Rindell.

- Sedan får man här i Mora en lite större roll än vad man kanske haft tidigare i sitt klubblag. Och här får man mer tid på sig än i andra klubbar.

Vad gör ni mer för att de ska lyckas i Mora?

- Vi har en stomme på sju, åtta Morakillar som får ta ett stort ansvar och visa vägen. Det är väldigt viktigt att de nya spelarna förstår vad klubben står för och vilka traditioner som finns. Och vad som gjort Mora framgångsrikt.

Lång historia

Att värvningar av okända utländska spelare är en stor del bakom den framgången, är något som Mora fått en hel del kritik för.

- Vi skrattar bara åt det där, säger sportchefen Jan Simons.

- Och när det gäller de finländska spelarna säger jag som Harri: "Vadå finnar, vi har ju funnits i Sverige i över 700 år!"

MORAS UTLÄNDSKA SPELARE I ELITSERIEN

Stefan Persson