Skarpskytten

No1, Tomi Kallio: I fjol gjorde jag min bästa säsong spelmässigt

Foto: Peter Wixtröm
HOCKEY

GÖTEBORG.

I januari 2003 var han tänkt som en snabb förstärkning inför slutspelet.

Nu, 3,5 år senare, är Tomi Kallio en av Frölundas absolut viktigaste spelare.

Den första säsongen sköt han hem det första SM-guldet på 38 år till Frölunda. Sen har det bara rullat på. På drygt tre säsonger har Tomi Kallio svarat för 104 mål och 100 assist på 216 tävlingsmatcher för Frölunda.

Och det lär inte sluta där.

– I fjol gjorde jag min bästa säsong spelmässigt, inte bara målmässigt. Nu vill jag fortsätta på den trenden, säger han.

Tappat nyckelspelare

Frölunda, fjolårsfinalist, har tappat nyckelspelare som Magnus Kahnberg och Joel Lundqvist till NHL, men Kallio ser inte det som enbart negativt.

– Tre finaler på fyra år, då är det bra med lite förändringar. En del killar var mätta, efter att man vunnit mycket är det lätt att man inte har det där sista som behövs för att vinna guld. Men visst är det tråkigt att förlora de här spelarna, vi har spelat ihop länge och de är mina vänner.

Mer defensivt ansvar

Kallio delade skytteligasegern i fjol, och gjorde sen ytterligare 15 poäng (6+9) under slutspelet – trots att det sägs att han blev mer av en lagspelare i fjol.

En spelare som tog betydligt mer defensivt ansvar än tidigare.

– Jag tycker alltid att jag försökt vara en lagspelare. Men jag har varit i Frölunda så länge att jag inte bara vill göra mål, utan också bli bättre på alla områden.

Han gillar snacket om att han ska göra många mål också i år, men lägger ödmjukt över förtjänsten på sina kedjekamrater.

– Jag, Niklas Andersson och Jonas Johnson trivs så otroligt bra ihop. Vår kemi stämmer perfekt, jag vill aldrig spela med några andra än dem. Vi stöttar varandra, hjälper till om någon har en dålig dag på isen. Det är egentligen tillfälligheter vem av oss som gör flest mål. Om det inte blir jag i år så är jag säker på att det blir någon av dem andra som vinner skytteligan.

Ditt kontrakt med Frölunda gick ut i våras. Trots anbud från rika klubbar på kontinenten så valde du att skriva på ett nytt?

– Jag hade jättebra bud från bland annat Bern, som jag tänkte länge på. Men jag kände hela tiden att jag skulle stanna i Frölunda. Att Niklas och Jonas sa att de skulle fortsätta i minst två år till bidrog också till mitt beslut.

”Vinna som gäller”

Han kom till Frölunda i januari 2002. Då tänkt som en kvick visit över resten av säsongen. Men succén var omedelbar.

Kallio gjorde 30 poäng på 26 matcher den säsongen, och stod bland annat för det avgörande målet i SM-finalen mot Färjestad.

Så han blev kvar i Göteborg.

– (skratt) Från början hade jag bara tänkt vara här i sex månader. Men så skrev jag på för två år till. Och nu ytterligare 2+1 i somras. Och jag är absolut inte främmande för att stanna ännu fler säsonger efter det.

Hur går det för Frölunda i år?

– Man får inte vara nöjd med att bli femma eller fyra, eller ens tvåa. Det är bara vinna som gäller.

Läs också:

Henrik Lundgren