Varför har ni värvat första polisen?

Åtta tuffa frågor till HV71:s tränare Pär Mårts...

HOCKEY
Foto: Bildbyrån

1. Vi börjar med det mest uppenbara: ni har tvingats att byta ut nästan hela stommen. Och det gör er till ett betydligt sämre lag än i fjol?

– Vi kanske slår ur underläge i år. Men det ska bli spännande och kul att försöka få in de här nio nya spelarna i laget. Vi har ett bra lag även i år, det vet jag.

2. Ni har värvat fyra finländska spelare. Det känns givet att minst en av dem inte klarar omställningen och är tillbaka i SM-Liiga innan jul?

– Det tror jag inte. Det är riktigt bra hockeyspelare och de klarar omställningen. Det är jag säker på.

3. I Andreas Karlsson hade ni, förutom en av elitseriens bästa spelare, också en grym matchvinnare (9 matchvinnande mål). Med honom borta saknar ni den typen av vinnarskalle?

– Jag håller med om att han hade förmågan att själv avgöra matcher. Men det finns andra som kommer kliva fram i år. Vi saknar inte vinnarskallar i laget.

4. Erik Ersberg var riktigt bra när han fick chansen i fjol. Varför inte låta honom bli nummer ett, i stället för att värva en kanadensisk målvakt utan några större meriter?

– Jag håller med om att Ersberg var duktig. Men vem säger att inte han är nummer ett? Jag tror mycket på Erik.

5. De spelare som lämnat klubben gjorde tillsammans 29 mål (av 56) i powerplay. Ert powerplay kommer bli betydligt sämre i vinter?

– Nja, jag vet inte om det går att räkna på det sättet. Vi var bra förra året. Men nu får andra visa att de klarar av att ta det ansvaret.

6. Lance Ward är en gammal NHL-slagskämpe och hade 278 utvisningsminuter förra säsongen. Varför har ni värvat elitseriens första ”polis”?

– Lance är en tuffing, helt klart. Men han är förvånansvärt bra på skridskorna och vi tänker inte sitta i utvisningsbåset i onödan.

7. Ni hade tre spelare bland de fyra poängmässigt bästa backarna i fjol. Två av dem har lämnat klubben. Vilka kliver fram och producerar i år?

– Pasi Puistola och Johan Åkerman. De har spelat ihop under försäsongen och där har vi ett offensivt skickligt backpar.

8. Till sist, vilket lag vinner SM-guld?

– Det vore väl dumt om jag inte tror på mitt eget lag? Så jag säger HV?71.