Kan du verkligen leda ett elitlag?

Åtta tuffa frågor till Skellefteås tränare Per-Erik Johnsson...

HOCKEY
Foto: Scanpix

1. Okej, flera av era värvningar har gott om rutin. Men spelare som Richard Lintner och Markku Tähtinen bygger man inte ett lag kring?

– Det återstår att se. Men jag tror nog att de som du nämner är spelare som Skellefteå kommer att ha stor nytta av.

2. Jörgen Jönsson ledde Färjestad till SM-guld. Du kunde lika gärna ha

kokat kaffe. Nu väntar en helt annan uppgift, något du inte har tillräckligt med erfarenhet för att klara av?

– Det är väl en berättigad fråga. Jag har haft en ganska kort karriär, bara tre månader?Men jag tror själv att jag klarar det. Annars hade det varit lika bra att åka hem och lägga sig.

3. Ni ser ruskigt tunna ut på backsidan. Och i år kommer ni ju faktiskt tvingas till att spela försvar, det behövde ni knappt göra mot lag som Arboga?

– Nu är det inte bara backarna som ska spela försvar. Sedan beror det ju på vad man jämför med, men jag tror nog att vi ska kunna försvara oss rätt bra.

4. Ni glömde läsa kapitel 1 i boken ”Så bygger man ett hockeylag”. Rubriken? ”Målvakten är lagets viktigaste spelare”. Varken Hadelöv eller Stathos känns om en målvakt av god elitserieklass?

– Nu valde Skellefteå att satsa på Hadelöv. Och vi har ju inte värvat Stathos för att han ska släppa in mål.

5. När laget äntligen gick upp i elitserien, tappade man två framstående spelare till konkurrenten HV?71. Är inte det ett fett svaghetstecken?

– Det vet jag inte. Det är ju framför allt spelarnas vilja som styr. Man kan ju välja var man vill arbeta i Sverige, och det får man väl utnyttja om man vill.

6. Nyckelspelarna är över 30 år (Wernblom, Prochazka, Harkins, Öberg). Även om ni skulle klara er kvar, så ser klubbens framtid inte särskilt ljus ut?

– Nja, det är väl inget fel i att ha en blandning av rutinerat och ungt? Jag tycker att vi har en bra mix. Sedan får säsongen utvisa hur framtiden ser ut.

7. Bortsett från Wernblom så saknar ni tyngd bland forwards. I elitserien fungerar väl inte det?

– Vi har fått Kristoffersson som har tyngd. Vi har även Welser. Men sedan så kommer man rätt långt med fart också.

8. Till sist, vilket lag vinner SM-guld?

– Jag tror att Färjestad är ett av finallagen, och att de även vinner. Sedan vore det kanske dags för Linköping att spela final. Men jag tror nog att Frölunda är med i år igen.

ARTIKELN HANDLAR OM