12 anledningar till att elitserien blir en succé

HOCKEY

Elitseriepremiär. Tolv lag, tolv förväntansfulla städer - och tolv skäl till att elitserien i hockey blir en succé i vinter.

1. Intresset

Det känns som hockeyn är kraftigt på uppgång. OS-guldet gav en kick och VM-guldet ökade intresset ännu mer. Sportbladets redaktion har fått massor av samtal från folk som missade vår späckade, 136-sidiga hockeybilaga. Den tog slut på flera inköpsställen. Men det var ett sug ingen kunde förutspå.

2. Bäckström-effekten

Nicklas Bäckström har inte bara gett svensk hockey en nytt ungt, ansikte. Det verkar också som om elitserietränarna är mer villiga att släppa fram juniorer och förstaårsseniorer. Sverige har en mycket bra kull unga spelare. Dessutom fyllda av självförtroende, något jag också tror beror på Bäckis succé i fjol. Han visade att allt är möjligt.

3. Kvalién

Till skillnad från fotbollens Allsvenska håller elitserien yttersta världsklass. Sverige tog VM-guld i ishockey med en trupp, där en klar majoritet av spelarna hämtades från elitserien. Till och med Kanada och Sidney Crosby fick ge sig.

Jag är rätt säker på att elitserien är världens bästa liga utanför NHL i vinter.

4. Stjärnorna

Nicklas Bäckström har jag nämnt.

Lägg till Pavel Brendl, Jan Hrdina, Tomi Kallio, Jörgen Jönsson, Andreas Johansson, Mikael Renberg, Lubos Bartecko och en radda till. Toppnamn i hockeyvärlden som ger en extra dimension och stjärnstaus.

5. Skellefteå

Nykomlingen i norr är kraftigt nederlagstippad, men det struntar fansen i. Skellefteå kommer att tillföra ett fruktansvärt tryck på hemmaplan. Det är bara att hålla i hatten. Många motståndare kommer att falla bara på det.

Jag är tämligen övertygad om att Skellefteå vinner premiären mot Brynäs.

Men sedan blir det värre.

6. Tränarna

Kända namn och starka viljor. Leif Boork i Brynäs, Lars "Osten" Bergström i Malmö. lugna och trygga Perra Johnsson i Skellefteå som klev in och gjorde Färjestad till svenska mästare i våras. Färgstarka personligheter och ivriga debattörer. Det lär bli ett och annat tränarbråk i vinter.

7. Öppenheten och debatten

Det är raka puckar som gäller i hockeyns värld. Inga stjärnor som springer och gömmer sig efter matcherna. Ribban ligger högt, åsikterna är många och känslorna starka. Rickard Fagerlunds ande vilar fortfarande över sporten. Hockeyn är alltid tillgänglig.

8. Arenorna

Det har byggts nytt i Örnsköldsvik och i Gävle. Svensk hockey har gått från hall till arena, från varm korv och kaffe till öl, vin, entrecoté och stoppade stolar. Utan att tappa själen på ståplats.

9. Nya elitseriereglerna

Elitseriens ska spela efter samma regeltolkningar som infördes i NHL i fjol. Alla spelförstörande moment ska bort. Det blev succé i NHL, men först efter en hel del gnäll. Men det handlade om att släppa lirarna loss - och det var vad publiken ville se.

10. Offensivare mål

Offensivare hockey hör ihop med förra punkten, men även målvakternas skydd har blivit mindre. Benskydd, plock och klubbhandske har krympt. Det bör leda till ett ökning av målsnittet, precis som i NHL.

11. Hela Sveriges elitserie

Elitserie-Sverige sträcker sig från Luleå i norr till Malmö i söder, från Stockholm i öst till Göteborg i väster. Den geografiska spridningen gör att alla svenskar har tillgång till elithockey.

Det gör att sporten växer.

12. Show, fart och fläkt

Hockeyn är Guds gåva till den del av mänskligheten som bor i världens norra, istäckta delar. Fartfyllt, färgstarkt och så sydländskt det kan bli på våra breddgrader. Och ni fotbollsnördar som klagar på bredden - det går ändå inte att vara mer än bäst.

ARTIKELN HANDLAR OM