Sjukampen: Värvningen

No1, Niklas Sundström

Foto: Jimmy Wixtröm
HOCKEY

Prinsen av New York har återvänt – som drängen av Örnsköldsvik.

Modos Niklas Sundström är elitseriens hetaste värvning.

– Det är skoj att vara tillbaka, säger han.

Niklas Sundströms sista säsong i klassiska Montreal Canadiens blev hans poängmässigt sämsta i NHL: sex mål och nio assist på 55 matcher.

Med sådana siffror är det svårt att se hur Sundström ska kunna utmana spelare som Tomi Kallio, Niklas Andersson och Tony Mårtensson i toppen av elitseriens poängliga.

Men att göra poäng var inte Niklas Sundströms främsta uppgift i Montreal.

– När Bob Gainey tog över som coach i Canadiens förra säsongen ville han hellre satsa på de yngre spelarna och Niklas fick inte spela så mycket. Han användes nästan bara i en defensiv roll, säger Pat Hickey på Montreal Gazette.

Ett lätt beslut

En roll som Niklas Sundström tröttnade på. Och en roll som fick honom att börja fundera över sin framtid i världens bästa hockeyliga.

– Det blev lite spel i tredjekedjan, ibland i fjärde. På slutet även läktaren. Det fick en att börja fundera på om det var värt det. Så då kom tankarna på att flytta hem. Det var inget svårt beslut, säger han.

Trots den anonyma tillvaron i Montreal, är Niklas Sundström elitseriens främsta värvning.

Spelade med Gretzky

I slutet av 90-talet var han en av de hetaste svenskarna i NHL, fick smeknamnet ”Prinsen av New York” och bildade en superkedja med med Wayne Gretzky och Luc Robitaille i Rangers.

– Jag fattade väl inte riktigt vad man fick uppleva. Det fanns en massa legendarer i laget, som Messier och Gretzky. Och det var stort att flytta från Ö-vik till New York. Men man var ju bara fokuserad på hockey, det blev inte så mycket annat.

Han har spelat VM, OS, World Cup och alltid producerat bra i Tre Kronor.

– Jag har alltid haft tur att få spela med bra killar när jag varit med i landslaget.

Han är fortfarande bara 31 år och har ett betydligt större register som hockeyspelare än vad han fick visa under de sista åren i NHL.

Och han har längtat efter att få spela i elitserien igen.

– Det är skoj att vara tillbaka. Det var ju ett tag sedan och det är många gamla polare med i laget. Bäst att passa på innan alla blir för gamla, säger han med ett skratt.

Flera hemvändare

Tillsammans med andra hemvändare; Andreas Salomonsson, Per Svartvadet, Hasse Jonsson och Mattias Timander bildar Sundström nu stommen i årets Modo.

Laget imponerade inte alls under försäsongen, men körde över Luleå med 6–1 i genrepet inför elitseriepremiären och ses av många som en outsider som kan skrälla i slutspelet.

”Susse” har redan målsättningen klar: SM-guld.

– Så är det. Det vore löjligt att sikta på något annat. Först gäller det att ta sig till slutspel, därefter kan vad som helst hända, säger han.

Landslaget då? Du har inte varit med sedan OS i Salt Lake City 2002?

– Om jag får en förfrågan skulle jag kunna tänka mig det. Om man får vara frisk, så absolut. Det är en ära att få representera sitt land.

Stefan Persson