”Hockeyn har miljonsiffror på tv i vårvärmen, något fotbollen inte alltid kan skryta med”

Hundratals hockeyfans grillade Sportbladets expert Mats Wennerholm - läs hela chatten här!

HOCKEY

Mats Wennerholm säger: Hej, nu är jag på plats i Karlstad för mästarnas premiär mot Luleå. Jag är redo för Era frågor.

GoaGubbar säger: Vilken publik är bäst i Elitserien?

Mats Wennerholm säger: Jag ser ju på signaturen vilket lag du håller på. Men jag håller med. Frölunda har bästa klacken. Det tycker även eltiseriespelarna enligt den enkät som Sportmagasinet gjorde inför seriestart.

Henke säger: Hej! hur tror du det kommer gå för Malmö Redhawks i år?

Mats Wennerholm säger: Jag tror att Malmö kommer att få det tufft. Det är stor skillnad på allsvenskan och elitserien. Det handlar om att överleva i första hand.

benke säger: tjena mats. Tror du inte att det kan vara linköpings tur i år? nån gång måste dom lyckas i slutspelet?

Mats Wennerholm säger: Jo, Linköping har ett mycket starkt lag och har närmat sig toppen för varje år. Frågetecknet är målvakten Roman Cechmanek. Är han tillräckliogt motiverad? Då kan det gå hela vägen.

Djoos säger: Anrell tippar Brynäs som svenska mästare, du tror att de blir årets krislag. Ska bli intressant att se vem som kan mest hockey av er. Har för mig att Anrell var ganska vass i sina tips i fjol...

Mats Wennerholm säger: Anrell gillar att vända upp och ner på tabellen. Blir Brynäs svenska mästare ska jag bjuda honom på en brakmiddag med champagne. Jag känner mig inte direkt orolig...

wexl säger: Vad tror du om Djurgårdens chanser att ta sig till slutspel om Teemu lassila inte svajar som han gjorde förra säsongen?

Mats Wennerholm säger: Ja, det hänger väl mycket på Lassila. Eller varför inte unge Daniel Larsson. Djurgården ligger och svajar kring slutspelsstrecket och en bra målvakt är en förutsättning för att de ska ta sig till slutspel.

Inkognito säger: Mats. Bör man utöka Elitserien och om så, vilka lag ser du fyller dessa platser?

Mats Wennerholm säger: Jag har alltid propagerat för fjorton lag i elitserien. Leksand och Södertälje är väl självklara val i dagsläget. Båda klubbarna har nya arenor och ekonomiska muskler att vara med bland de stora. Titta på fotbollen som utökar till sexton lag. Smart sätt att sprida intresset.

Glenn säger: Hur kommer det sig att Luleå tippas utanför slutspel år efter år av alla sk experter men alltid tar sig dit..?

Mats Wennerholm säger: Jag har faktiskt tippat Luleå på slutspelsplats i vinter. Jag tror de tar sig dit utan problem. Luleå har ett bättre lag än i fjol och elitseriens bäste coach i Slavomir Lener.

Crazyhorse säger: Hej Mats! Jag undrar vilket lag du tycker har den bästa backuppsättningen? Min personliga åsikt är frölunda, som har två os-backar i laguppställningen, och ideliga landslagsmän.

Mats Wennerholm säger: Jag tycker att alla de fyra lag som jag anser är de fyra bästa - Färjestad, Frölunda, Linköping och HV 71 - har bra backar. Bäst? Det svaret väntar jag på, men på papperet tycker jag nog att Färjestad ser starkast ut så här på förhand.

kodden_fille säger: Vad tror du om dom hårdare reglerna? vilka spelare kommer att gynnas?

Mats Wennerholm säger: Skridskostarka, tekniska forwards kommer att gynnas. Så blev det i alla fall i NHL. De som kan komma med fart genom mittzon, kommer ha en klar fördel mot motståndarbackarna. Det gynnar också mindre, lätta spelartyper, som var ganska enkla att få bort ur spelet tidigare.

Rikard säger: Hej hur kommer det sig att så pass många klubbar har råd att bygga om arenan än vad till exempel fotbollsklubbar har?

Mats Wennerholm säger: Jag tror att Färjestad visade vägen, genom att så snabbt betala av på sin arena och lika snabbt gå med vinst. Det har gjort det lättare att låna pengar till arenabyggena.

bergie säger: Tja mats, jag har lust o fråga vad du tycker om den massiva spelarflykten från sverige, och om du tror det kommer få några konsekvenser? Och vad tycker du om att man hellre värvar in spelare utifrån, istället för att lyfta in lovande juniorer?

Mats Wennerholm säger: Jag tycker inte spelarflykten varit så farlig inför den här säsongen. Dessutom finns det ovanligt många juniorer och förstaårsseniorer i elitserietrupperna. Det är ett par starka årskullar som kommer fram nu. Värvningarna utifrån kan diskuteras, men många är väldigt stora namn som klart höjer kvalitén på elitserien. Det ser jag som positivt.

Frippe säger: Hej Mats, jag undrar varför du tror att HV vinner grundserien? Själv så håller jag på HV men skulle gärna vilja veta varför du tror att dom är starkast i grundserien och varför du inte tror att dom håller hela vägen till guldet?

Mats Wennerholm säger: Jag kan inte ge något rationellt skäl. Det är mer en känsla jag har. HV, Färjestad, Linköping och Frölunda ser jämnstarka ut. Skälet till att jag tror Färjestad tar guld är att de har flera spelare som alltid lyfter sig i slutspel och har en samlad erfarenhet som inga andra lag har. I fjol blev de knapp fyra, men vann ändå.

erik säger: Vem tror du är nästa "bäckström" i Sverige?

Mats Wennerholm säger: Ska jag säga ett namn så tror jag mycket på Andreas Engquist i Djurgården. En högerfattad, stor spelare som påminner en hel del om Mats Sundin.

säger: Jag har två frågor angående Tommy Salo. Det gick väldigt bra för honom i slutspelet, tror du att det håller i sig denna säsong eller blev han "mätt" efter förra? Och även, Tommy Salo har fått extremt mycket skit efter det insläppta målet mot Vitryssland -02. Är det, enligt dig, välförtjänat skit eller skulle vem som helst kunna göra "den tabben"? Ha det fint :)

Mats Wennerholm säger: Nej, jag har aldrig gillat kritiken mot Tommy Salo efter Vitrysslandmatchen. Alla målvakter släpper in ett skitmål då och då. Men Sverige skulle ha gjort sex, sju mål framåt i den matchen. Det var problemet. Jag tror att Tommy Salo håller även i vinter. Han är ett proffs och ingen elitseriemålvakt har gjort så många NHL-matcher. 35 år ska inte vara någon ålder för en målvakt.

FBK loveR säger: Är Fredrik Olausson överskattad?

Mats Wennerholm säger: Fredrik Olausson är skadad. Just nu, alltså. Självklart är han inte samma spelare som då han var yngre och en korsbandsoperation gör honom knappast snabbare på skridksorna. Men han är fortfarande väldigt bra i power play och det är väl där Färjestad främst har tänkt att använda honom. Men överskattad, nej. Men då jämför jag honom med i fjol och inte när han var 25 år.

Hiawata säger: Hej Mats, Tror du att Johan Ryno kommer bli den succé som hela Göteborg hoppas på ?

Mats Wennerholm säger: Det är just en av de frågor som ska bli så spännande att få svar på. Han har alla förutsättningar, men det blir jobbigt för honom att leva upp till förväntningarna. Jag tror det kommer att ta några månader innan han kommer in i elitserietempot.

Loaded säger: Vilken tränare för först sparken?

Mats Wennerholm säger: Den frågan svarade jag på i tidningen. Jag tror att Perra Johnsson ligger sämst till. Det är stora krav i Skellefteå och hamnar laget i brygga, är det troligen den förändring man väljer att göra först.

wille säger: Hur roligt kommer det egentligen att bli med power play hela tiden?

Mats Wennerholm säger: Det är något vi kommer att få leva med i början, innan spelarna lärt sig var gränsen går. Det är svårt att låta vli att haka en motståndare, då man det varit tillåtet i tio år. Det sitter i ryggmärgen hos många. Men spelarna lär sig, det märktes i NHL förra säsongen. Och det är fortfarande tillåtet att tacklas, en konst som nästan helt försvunnit

Moderator säger: Nu tar vi tre frågor till...

Fredddde säger: Vilka lag kommer att komma upp till elitserien respektive åka ur elitserien när säsongen är slut tror du?

Mats Wennerholm säger: Jag tror Leksand har möjlighet att ta sig tillbaka. I så fall på bekostnad av Skellefteå, tror jag.

ande-rs säger: Vad tycker du om journalister som varje år i Maj när VM pågår talar om hur fel det är med hockey i Maj, jag undrar bara: när hade vi egentligen en fotbollsfri vecka på TV senast ? jag minns då inte

Mats Wennerholm säger: Det där snacket har vi inför varje VM-turnering. Men lik förbannat drar hockeyn miljonsiffror på tv i vårvärmen, något fotbollen inte alltid kan skryta med.

jp säger: Hej hur tror du utgången på kvällens matcher blir?

Mats Wennerholm säger: Färjestad-Luleå 5-2, Skellefteå-Brynäs 4–3, Linköping-Frölunda 4-2

Mats Wennerholm säger: Slut för idag, tack för idag. Och tack för många intressanta frågor.

Sportbladet.se