LHC rivstartade – och höll undan

Tony Mårtensson snabbaste målskytten

Foto: SCANPIX
premiärjubel Tim Eriksson kramar om Martin Samuelsson efter 3–0-målet.
HOCKEY

Under tre säsonger regerade Fredrik Norrena i Linköpings mål.

I elitseriepremiären föddes en ny hjälte mellan östgötarnas stolpar.

Roman Cechmanek höll på att hålla nollan när Linköping körde över Frölunda i elitseriepremiären med 5–2.

Ny målvakt kanske vore synd att säga med tanke på att Roman Cechmanek är en 35-åring med bland annat tre VM-guld, ett OS-guld och fyra säsonger i NHL på meritlistan.

Men likväl är han debutant i elitserien – en hyllad sådan.

– Skönt med en sådan kanonstart. Killarna skötte sig otroligt bra på isen, jag hade ju knappt något att göra, sade det tjeckiska nyförvärvet.

Under två säsonger i NHL hade han högst räddningsprocent i hela ligan och närmast kommer burväktaren från tyska Hamburg Freezers.

– Jag är medveten om att Fredrik Norrena tillhört elitserien bästa spelare i flera år och varit enormt viktig för Linköping. Men det är inget som stör mig. Jag har ett gott självförtroende och kommer att göra allt för att hjälpa klubben till sitt första SM-guld, sade han.

Om LHC uppträder som i de två första perioderna på måndagskvällen finns inget som talar emot att man kommer gå långt i vinter.

Att det var repris på en av vårens SM-semifinaler kunde man verkligen inte tro.

Någon rysare, som i slutspelet, var det nämligen inte tal om.

Ägde matchen

Linköping ägde matchen ända från start och långa stunder handlade det om hur stora siffrorna skulle bli.

Redan efter 5.34 minuter ledde de heltaggade, rappa och intensiva östgötarna med 2–0.

Tony Mårtensson smällde in ettan och mindre än två minuter senare styrde Mikael Håkanson in tvåan efter ett suveränt förspel av Andreas Holmqvist och Johan Lindström.

– De tio-tolv första minuterna spelade vi fruktansvärt bra och sedan kändes det som att vi kontrollerade matchen, sade Mårtensson.

Frölunda skapade inte mycket vettigt, men på Steve Kariya och Jonas Esbjörs fria lägen framför hemmakassen svarade Cechmanek för parader av högsta klass.

Rundade kassen

När Martin Samuelsson rundade kassen och lirkade in 3–0 i mittperioden kändes Linköpings trepoängare helt klar men tro inte att man drog ned på den höga farten och vassa skridskoåkningen för det.

Göteborgarna hade stundtals svårt att hänga med och tvingades ta utvisningar. Det tackade assistkungen Joakim Eriksson för. Med en läcker passning bakom buren hittade han Sami Torkki som vispade upp mål nummer fyra i nättaket.

Hemmalaget hann även med 5–0 (Tim Eriksson), innan Frölunda reducerade genom Martin Plüss och Martin Cibak.

– Inget snack om att Linköping vann välförtjänt, men jag håller inte med att de spelade ut oss. De kämpade snarare ned oss. Ändå gav vi aldrig upp, utan bjöd upp till kamp andra halvan, sade gästernas tränare Stephan Lund.

Det enda som var dåligt ur LHC:s synvinkel var publiksiffran. Endast 7162 åskådare i hemmapremiären mot topptippade Frölunda är ärligt talat inget vidare.

TT