Färjestad vände mot Luleå

Pelle Prestberg premiärhjälte

HOCKEY

Färjestad inledde årets elitserie som alla hade förväntat sig – med en seger.

Trots en hel del slarv kunde FBK vinna mot gästande Luleå med 4–3.

– Det är skönt att vi kommer tillbaka efter 0–2-underläget, sade tränaren Roger Melin.

Samtliga spelare var rejält taggade i måndagens elitseriepremiär i Löfbergs Lila Arena. I vissa fall även övertaggade. Luleås Mikael Renberg drog på sig en tvåminutersutvisning redan efter 29 sekunder.

FBK fick spela en hel del i powerplay inledningsvis av den första perioden men hade förtvivlat svårt att utnyttja sitt numerära överläge.

Samtidigt var gästande Luleå väldigt bra i numerärt underläge.

Efter 13.37 gjorde Fredrik Hynning matchens första mål sedan Färjestad visat prov på medioker pojklagshockey. Samtidigt som Luleåmålvakten Tero Leinonen hade pucken passade hemmalaget på att byta. Detta utnyttjade Tero Leinonen och frispelade Hynning som enkelt satte 1–0.

– Ett riktigt dåligt byte. Även om man får ned pucken djupt måste man vara noggrann när man byter, sade Roger Melin som inte var helt nöjd med den första perioden:

– Det var nervöst i början och det såg krampaktigt ut på många händer. Det var inte alls den fart och finess som man är van att se.

I början av den andra perioden jagade Färjestad en kvittering. De etablerade ett visst tryck i anfallszon och Luleå tvingades slå till icing ett otal gånger. FBK var emellertid inte odelat bra. Efter ett par minuter var de återigen nära att bjuda på ett mål. Efter några misslyckade dragningar i egen zon friställdes Martin Chabada som dock inte kunde förvalta friläget.

Behövde inte gräma sig länge

Nu behövde varken Chabada eller Luleå gräma sig speciellt länge. Efter 4.58 av andra ökade Pavel Skrbek på till 2–0. I power play pangade han in ett tungt slagskott från blålinjen och gästerna visade att de inte bara tränat på box play före elitseriestarten.

– Grabbarna spelade bra i både powerplay och box play, det är jag nöjd med, sade Luleås tränare Slavomir Lener.

2–0-målet blev en välbehövlig väckarklocka för Färjestad som spelade upp sig rejält efter matchens andra mål. Det var därför inte helt ologiskt att Atte Pentikäinen reducerade till 1–2 efter 12.05. FBK-nyförvärvets första mål i elitserien var riktigt snyggt. Han tog sig fram i anfallszon och grundlurade Leinonen med ett par kvicka handledsfinter.

Kvitterade i power play

Av bara farten kvitterade Peter Nordström i power play sedan Jörgen Jönsson svarat för en mästerlig framspelning.

– Den femman som var överlägset bäst på isen var den med Nordström, Jönsson, Prestberg och backarna Rhodin och Niskala, sade Melin.

Luleåtränaren Lener ansåg att Nordströms 2–2-mål var väldigt viktigt för Färjestads del.

– Deras vändning kom med det målet. Deras spelare ska ha credit för att det kommer tillbaka, det är inte lätt att spela hemma med press på sig.

Vände matchen gjorde Färjestad sannerligen. I den tredje perioden gick laget fram till 4–2 efter mål av Jesper Mattsson och Pelle Prestberg. Då var matchen redan avgjord och Luleå tilläts göra ett tröstmål genom Mikael Renberg.

TT