De kommer att mötas igen – med helt andra förutsättningar

Tynander: Premiären doftade...Tre Kronor

HOCKEY

LINKÖPING

Premiär i Linköping och det doftar faktiskt...Tre Kronor. Från Linköpings spel och Frölundas inställning.

Det var klasskillnad mellan lagen och precis som i våras tror jag de möts även i slutspelet.

Med helt nya förutsättningar.

Linköpings HC har värvat smart och den mäktiga klacken har redan en ny favorit i nya målisen Roman Cechmanek, som flirtade som en lycklig östgöte på ett dansgolv på Stadshotellet.

Bra försvar backar upp en offensiv från fyra kedjor och det är bra klass, nästan landslagsklass, på flera formationer. Så med Janne Karlsson i sträng kostym bakom bänken i båset går tankarna till, ja, en bra kväll för landslaget.

Och på någe märkligt vis är det lite Tre Kronor även över sönderplockade Frölunda, som är smått bedrövliga bakre halvan i egen zon.

- Äh, det är långt kvar, gäller att vara som bäst när medaljerna ska delas ut, säger göteborgarna.

Precis så där brukar det låta från landslagsledningen när ingenting stämmer i början av ett VM.

Landar på 310 insläppta?

Förra säsongen var Frölunda det topplag som släppte in flest mål i grundserien. 130 snytingar bakåt var inte godkänt i Göteborg, då.

Nu kanske det är dags att kasta om siffrorna och göra det riktigt läskigt.

Jag utgår från att de rådde stor oro i båset när Linköping gjorde 5-0 i början av tredje perioden och kanske, kanske var det någon som räknade lite tyst i huvudet och kom fram till 310 insläppta i vinter. Frölunda har nämligen snittat just fem insläppta i de sju träningsmatcherna och premiärförlusten är början på en nedåtgående trappa som efter 62 matcher före slutspelet landar på just 310 insläppta mål.

Kanske slipper de eländet om ledningen kastar tidernas fulaste koftor. De där gröna de bar i båset mot LHC såg ut som de blivit över efter en helg med hemvärnet.

- Jag tror de åker i soporna nu, sa Calle Johansson efteråt.

Hockeyspelare är skrockfulla.

Bort med tröjorna och in med lite mer glöd framför eget mål så kanske Frölunda tar sig långt i ett slutspel ändå. Det blir ju slutspel och då brukar viktiga veteraner spela som bäst.

Ett par billiga, Salo

Ett par av baklängesmålen såg billiga ut, men Tommy Salo hade alldeles för dålig hjälp framför målet. Då skiter sig det mesta i ett lagbygge på is, här kan man inte göra det enkelt för sig och bara sänka killen längst bak.

Däremot går det bra att hylla Cechmanek och killar som Musse Håkanson och Tony Mårtensson, i ett Linköping som ser lyckligt bra ut redan nu.

Thomas Tynander