Brynäs vann i nya hemmahallen

Smakstart mot HV 71 i Läkerol Arena

HOCKEY

Två ifrågasatta målvakter fick sin upprättelse.

Men bara en sin seger.

– Han är en modig målvakt, berömde Leif Boork Robert Kristan efter Brynäs 2–0 mot HV71.

Brynäs fick en drömstart i premiären i nybyggda Läkerol Arena, en moderna variant av klassiska Gavlerinken. 2–0 var i underkant mot ett handlingsförlamat bortalag som främst ordnade tvåminutare i utvisningsbåset.

Det utnyttjade Brynäs och när Jörgen Sundqvist slog in sin egen retur bakom Scott Langkow kändes matchen avgjord.

Speciellt när Brynäs på förhand svaga kort, målvakten Robert Kristan, höll nollan i hemmadebuten för sin nya klubb.

– Han har ju varit omskriven men visar i dag vad han kan, tyckte Brynästränaren Boork efter segern.

Att vinna hemmapremiären i nya hallen var viktigt, enligt Boork.

– Vi spelade modigt trots hysterin som varit sista dagarna. Det var en underbar arena att gå ut i med ett väldigt tryck, vi kände av stämning. Därför var det viktigt att vinna, sade Boork och syftade på den positiva energi som målen och segern gav.

Dackell premiärskytt

Andreas Dackell blev den historiska första målskytten i nya arenan efter att kyligt lagt in pucken i ett friläge i första perioden. Men bland gamla profiler som Dackell och pånyttfödde Daniel Casselståhl, nya profiler som Nicklas Bäckström och Mathias Månsson, var det alltså en sloven som var den allra störste.

Negativa skriverier verkar inte vara något som berör målvakten som ska försöka axla Johan ”Honken” Holmqvists fallna mantel.

– Han är en modig målvakt, kommer till ett nytt land, en ny arena och en klubb. Men han törs ändå, menade Boork imponerat.

Och var det något HV-tränaren Per Mårts skulle glädjas åt var det just målvaktsposten. Precis som Brynäs har de tappat sin stjärnkeeper till NHL (Stefan Liv till Detroit) och ersatt med ett frågetecken.

– Det har ju skrivits att han inte är så bra. I dag var han utsökt, konstaterade Mårts, i övrigt inte lika positiv i sina omdömen.

– Vi verkar inte förberedda när vi kommer hit. Laget känns väldigt utspritt och vi jagar på fel saker. Jag är ganska besviken att vi inte ör mer förberedda när vi rest så långt, suckade Mårts.

Större siffror

Hade det inte varit för målvakten hade de oförberedda smålänningarna åkt på fler stjärnsmällar i inledningen då Brynäs ångade på som bäst.

– Vi kunde fått in fler och borde avgjort definitivt när vi spelade fem mot tre, menade Boork.

Tur då att han hittat en ny målskytt.

Förra säsongen blev det åtta mål på hela säsongen.

I år har Brynäsbacken Jörgen Sundqvist inlett med två på två matcher.

Läs mer om kvällens matcher:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM