Seger för Modo i nya arenan

Krizan höll nollan när LHC besegrades

HOCKEY

En ny epok har inletts i hockey-Sverige.

Den kunde inte ha börjat bättre för plantskolan Modo. Några tappra NHL-krigare som fostrats i klassiska Kempehallen visade vägen när Modo vann sin första elitseriematch i nya Swedbank arena med 1–0.

Rekordpubliken 6629 åskådare – den största officiella publiksiffran någonsin i en elitseriematch i Örnsköldsvik – fick uppleva en gastkramande thriller mellan två lag som kämpade och stred om pucken från första nedsläpp till matchens sista sekund.

Modos ärrade NHL-veteraner som en efter en återvänt hem till Örnsköldsvik fanns i frontlinjen. Backen Mattias Timander var överallt på isen och ägde spelet i försvarszonen. Andreas Salomonsson, Per Svartvadet och Niklas Sundström stod upp i alla närkamper och var hundraprocentiga i spelet i numerärt underläge – och det var gott om den varan i en match där utvisningarna duggade tätt.

Skön seger under stor press

– Otroligt skönt att få inleda med en seger i nya arenan. Det har varit en enorm press på grabbarna med allt snack och förväntningar på premiärmatchen, sade en lättad Harald Lückner.

Modo-tränaren kunde dessutom konstatera att den slovakiske hemmakeepern Karol Krizan vann målvaktsduellen mot den tjeckiske Linköpingsmålvakten Roman Cechmanek.

– Det var fantastiskt bra målvaktsspel från båda målvakterna, men Karol var helt grym, sade Lückner.

Den slovakiske fantommålvakten, som förra säsongen höll nollan sju gånger, fick en drömpremiär i nya arenan.

Högklassisk målvaktsduell

När Krizan effektivt täcker upp efter isen och rör sig blixtsnabbt i sidled och motar puckarna på ett sätt som bara inte finns i instruktionsböckerna, så spelar Linköpingsmålvakten Roman Cechmanek mer klassiskt. Den storväxte tjecken står mer upprätt och täcker bort de fria ytorna med kropp och utrustning. Modo hade en rad chanser att överlista Linköpingsmålvakten redan i första perioden, men det var inte så lätt.

Det var slovaken Robert Döme som blev Modos förste målgörare i Swedbank arena redan 3 minuter och 19 sekunder in i första perioden. Döme kom fram på högerkanten och avlossade sin bössa mot Cechmanek, som var med på noterna och täckte ut skottet, men Döme fullföljde attacken och tryckte in returen.

– Det känns lite surt att ha svarat för en så bra arbetsinsats och bara släppt in ett enda mål att få åka härifrån utan poäng, summerade Linköpingstränaren Gunnar Persson, vars manskap än en gång svarade för en bra insats, men det blev inte alls lika lyckosamt som i premiären då Frölunda besegrades med 5–2.

Läs mer om kvällens matcher:

TT