Skröder sänkte Malmö

Modo tog andra raka segern

HOCKEY

Noll mål, noll assist – och 27 utvisningsminuter.

Så såg Per-Åke Skröders statistik ut efter två omgångar av elitserieishockeyn 2006–07.

Nu ser den betydligt bättre ut.

– Skönt att det lossnade, säger Modo-norrmannen som med tre påpassliga mål sänkte elitserienykomlingen Malmö.

Per-Åke Skröder är känd som en ganska pålitlig målskytt, och det var som sådan han värvades till Modo inför den här säsongen. Men varken på försäsongen eller i de två inledande matcherna i elitserien har Skröder gjort skäl för sitt rykte.

Siffrorna i ingressen talar ett tydligt språk, men efter tre egna mål mot Malmö och lika många värdefulla poäng till laget, log 28-åringen med hela ansiktet.

– Vi hade bara gjort ett mål i de två första matcherna så det var skönt att det lossnade även offensivt.

– Jag spelar ju i en kanonbra kedja med Niklas Sundström och Andreas Salomonsson. I en sådan miljö är det bara att haka på.

Och det gjorde Skröder, vars tre mål var skillnaden mellan 1994 års finalkombattanter den här eftermiddagen.

Hans första fullträff betydde 1–1 och var, som det brukar heta, ett psykologiskt viktigt mål. Det kom med bara 22 sekunder kvar av den första perioden. I numerärt underläge.

Dessförinnan hade Malmö tagit ledningen genom backen Edvin Frylén som smög upp och styrde in David Moravecs passning efter 7.14.

Mellan benen

I mittperioden gav Miloslav Horava Modo ledningen med ett snabbt dragskott. Markus Matthiasson kvitterade för Malmö i inledningen av den tredje, men Modo svarade omgående och tog ledningen genom slovaken Robert Döme. Det gick bara 18 sekunder mellan målen.

Sedan var det dags för Skröder att träda in i handlingen igen. Efter 7.59 av slutperioden fick han pucken av Salomonsson, mitt i det så kallade slottet. Det sade bara pang! 4–2 till Modo.

Och när Malmö – som hade reducerat till 3–4 efter 13.26 – jagade kvittering, slog supergutten från Sarpsborg till igen. Den här gången, efter 17.32 av tredje perioden, var det Niklas Sundström som gjorde förarbetet genom att föra in pucken i anfallszon och läckert släppa den bakom ryggen till Skröder. Slagskottet gick in mellan benen på Malmö-målvakten och förre lagkamraten (de spelade ihop i Södertälje) Ratislav Stana.

– Jag hade ju bestämt mig för att skjuta lågt på honom och det fungerade bra, säger Skröder som inte kunde lägga sig till minnes när han senast gjorde tre mål i en elitseriematch.

– Måste vara länge sedan, om det någonsin har hänt.

Andra raka

Modo tog därmed sin andra raka seger medan Malmö fortfarande har en nolla i vinstkolumnen. Hemmalagets tränare Lars ”Osten” Bergström hade inför matchen mot Modo efterlyst två saker: bättre powerplay och säsongens första seger. Han fick det ena – Malmö gjorde samtliga tre mål med en man mer på isen – men inte det andra.

– Vi släppte in några onödiga mål och blev straffade. En poäng på tre matcher är vi förstås inte nöjda med, summerade ”Osten”.

TT