Oavgjort i första tungviktsmötet

Sen kvittering gav Färjestad poäng

Foto: KANAL 5
Repris Färjestads Per Ledin (till vänster) diskussion med Frölundaspelare – en välbekant syn från SM-finalerna i våras.
HOCKEY

Frölunda såg att få en liten revansch för förlusten i SM-finalserien i våras när Färjestad tog emot göteborgslaget i Karlstad.

Men efter två sena utvisningar på Frölundaiter kunde Peter Nordström sprätta upp kvitteringen bakom Tommy Salo med bara åtta sekunder kvar att spela av matchen – och matchen slutade 4-4

– En jäkla bra match som kändes som en slutspelsmatch, sa Frölundas tränare Stephan Lundh till Kanal 5 efter matchen.

Frölunda ägde de två första perioderna och tog ledningen redan efter 2.37 av den första perioden genom Anton Axelsson, assisterad av Martin Plüss och Steve Kariya.

Mindre än två minuter senare var det dags igen och 2-0-målet var ett verk av Frölundas förstakedja. Niklas Andersson noterades för målet, assisterad av Tomi Kallio och Jonas Johnson.

Bara 40 sekunder in på den andra perioden slog Frölundas förstakedja till igen; nu med Kallio som målskytt, assisterad av Johnson och Andersson.

– Vi har en bra kemi i förstakedjan, sa Kallio i pausen till Kanal 5.

Chansrikt

Efterhand arbetade sig hemmalaget in i matchen men det krävdes spel i fem-mot-tre innan reduceringen föll genom Esa Pirnes. En kvart in i den andra perioden träffade Jesper Mattsson stolpen och därefter var det bara storspel från målvakterna Tommy Salo och Daniel Henriksson som förhindrade ytterligare mål i perioden.

I den tredje perioden kom Färjestad ut med mer speed och anfallslusta och tog kommandot direkt. Efter 2.29 dundrade Janne Niskala in reduceringen till 2-3, framspelad efter fint förarbete av Andreas Johansson. Strax därefter var Mathias Johansson ytterst nära att kvittera på ett friläge mot Tommy Salo – men skottet gick över.

Efter 7.23 i den tredje perioden fick Färjestad ett utmärkt läge att kvittera efter att Antti-Jussi Niemi åkt på matchstraff för tackling mot huvudet på Jesper Mattsson, som tvingades bryta matchen. Men trots spel i fem-mot-fyra i mer än fyra minuter lyckades Färjestad inte överlista Tommy Salo.

Utvisningar fällde Frölunda

Inte förrän Frölunda-backen Tomi Pettinen visades ut för puck out med 13 sekunder kvar på femminutersutvisningen och Färjestad kunde ställa upp fem-mot-tre kom kvitteringen. Ett backskott från Thomas Rhodin överlistade Salo i samma sekund som Frölunda blev fyra utespelare på isen.

I spel fyra-mot-fem gav sedan Martin Plüss med 2.53 kvar av den tredje perioden, efter förarbete av Anton Axelsson – ett mål som såg ut att bli matchavgörande.

Men efter först ett matchstraff på Niklas Andersson i Frölunda för charging på Färjestads Per Ledin och sedan en tvåminutersutvisning på Tomi Kallio för crosschecking med 14 sekunder kvar toppade Färjestad laget i spel sex-mot-tre. Efter en vunnen tekning av Färjestad och skott från Andreas Johansson kunde Peter Nordström sprätta upp kvitteringen bakom Tommy Salo med åtta sekunder kvar att spela.

Den efterföljande förlängningen blev mållös.

– Vi har bra karaktär i laget och det har vi visat tre matcher i rad, sa Andreas Johansson till Kanal 5 efter matchen.

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM