Han gör succé efter bantning

En vältränad Teemu Lassila bakom Djurgårdens fina svit

Foto: MAGNUS WENNMAN
TUNG ANLEDNING TILL SMAKSTARTEN Teemu Lassila, målvakt i Djurgården.
HOCKEY

Tio raka matcher utan förlust.

En nedbantad och numera vältränad Teemu Lassila är en anledning till Djurgårdens succé.

– I fjol orkade jag inte flera matcher i följd. Nu kan jag hålla mig fokuserad längre och bättre, säger Teemu Lassila efter 6–2 mot Linköping.

Foto: MAGNUS WENNMAN
lättare på isen Med en bra försäsongsträning i bagaget orkar Djurgårdsmålvakten Lassila att hålla fokus bättre i matcherna.

Djurgården fick näst intill en chock i fjol när de såg Teemu Lassilas testvärden för ett år sedan.

Den precis inköpta målvakten var inte i god form - och höll absolut inte den status som Djurgården kräver av spelare.

Otränade Lassila blandade strålande insatser med matcher där han kastade in puckarna.

Efter säsongen utvärderade tränarduon Särkijärvi/Berglund målvaktssituationen.

- Vi förstod att Lassila inte haft den bästa bakgrunden vad gäller fysisk träning. Men en rejäl försäsong med Djurgården skulle göra Teemu gott och därför valde vi att förlänga kontraktet, säger Hans Särkijärvi.

"Rör mig bättre nu"

- Jag vägde 87 kilo för ett år sedan. Nu är jag nere på 82 kilo. Jag har kört hårt med Djurgården hela sommaren. Visst har det påverkat mitt spel. Jag är lättare och rör mig bättre på isen, säger Teemu Lassila.

Lassilas värden har förbättrats rejält. Han har gått från en syreupptagningsförmåga på 54 milliliter syre per minut till 57 milliliter syre per minut.

På väg mot standard

Visserligen släppte Teemu in två mål mot Linköping i går. Speciellt Tony Mårtensson 0-1, skott från långt håll, borde han ha tagit. Men därefter var han stabil och säker, speciellt i tredje perioden där han bland annat tog en straff och gjorde 13 räddningar.

- Nu har vi inte förlorat på 10 matcher. Vi har en helt annan grund att stå på jämfört med i fjol. En annan anledning till att jag blev så trött i fjol var att försvaret släppte 30-40 skott per match. Det blev jobbigt i längden, säger Teemu.

Djurgårdens fystränare Patrick Högberg är också nöjd med Teemus framsteg.

- Ja, han är på god väg att komma upp i det vi kallar för standard i Djurgården. Men han ska förbättra hans värden lite till - då blir han ännu mer rörlig och säker på isen, säger Högberg.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM