Djurgården släppte fram målvaktsdebutant

Men talangen orkade inte stå emot FBK

HOCKEY

En av säsongens svåraste bortamatcher – mot Färjestad.

Då släppte Djurgården fram debutanten Daniel Larsson, 20, i målburen.

– Tuffast tänkbara start, men jag kan vara ganska nöjd med min insats, sade Larsson sedan FBK vunnit med 3–2.

En elitseriedebutant fick chansen när Djurgården gästade Karlstad på torsdagskvällen. 20-årige Daniel Larsson ersatte Teemu Lassila i Dif-kassen.

Och han gjorde det riktigt bra.

Larsson motade 33 skott och höll länge kvar stockholmarna i matchen.

– Han gjorde det väldigt bra. Det var kul att se att han klarade av det och nu ska vi försöka hitta fler matcher för honom att stå i, sade Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi efter matchen.

Särkijärvis manskap var nära att lugga de regerande mästarna på poäng – men de kom aldrig mer än nära.

Färjestad kontrollerade stora delen av matchen men lyckades aldrig dra ifrån i målprotokollet. Den nykomponerade Jönssonligan med Christian Söderström som ytterforward i stället för Pelle Prestberg fick en smakstart. Söderström serverades öppet mål av Peter Nordström och kunde skicka in 1–0 i en övergiven målbur efter 3.41. Jonas Höglunds rappa handledsskott gav 2–0 i slutet av första perioden.

– Det är det målet jag är missnöjd med. Det skulle jag kanske tagit, menade Daniel Larsson.

FBK förde

I den andra perioden fortsatte FBK att föra spelet men Djurgårdsmålvakten spikade igen. I stället kunde gästerna reducera i slutskedet då Jimmie Ölvestad höll sig framme sedan Daniel Henriksson inte lyckats plocka en puck och petade in 2–1 i numerärt överläge.

Jörgen Jönssons 3–1 tycktes bli avgörande i inledningen av den tredje perioden men Djurgården reste sig på nytt. Patric Hörnqvist reducerade till 2–3 med fyra minuter kvar och hade sedan även ett skott i stolpen.

– Det blev lite spännande mot slutet som det blir när ett lag kommer så nära. Skönt att vi lyckades reda ut det, sade Färjestads assisterande tränare Tommy Samuelsson.

Det mest bestående minnet av matchen blev ändå 20-årige Daniel Larssons elitseriedebut. Den Bodenbördige 20-åringen stod förra året i allsvenska Hammarby och var ett utropstecken i junior-VM.

Ledin – inte bara buse

Nu ska han försöka konkurrera ut Teemu Lassila.

– Förhoppningsvis får man se mer av mig framöver, menade Larsson.

I Djurgården gjorde centern Pär Bäcker, som blev utfryst i FBK förra säsongen, comeback i sin gamla hemmarink. Bäcker gjorde dock inget större väsen av sig.

Bästa formationen i hemmalaget var den med riksbusarna Per Ledin och Emil Kåberg med unge Per Åslund som center. Ledin och Kåberg visade att de kan så mycket mer än att vara bråkstakar.

– De gjorde en mycket bra insats, berömde Tommy Samuelsson.

TT