”För mig går familjen först”

Djurgårds-stjärnan Kristofer Ottosson i stor intervju

HOCKEY

Förra säsongen blev Kristofer Ottosson, 30, mest uppmärksammad för sin omtalade timeout, som gjorde att han missade 19 matcher.

För Sportbladet berättar han om tiden som hemmapappa, hans ointresse av att spela i NHL och om sitt nej tack till landslaget.

- Jag kanske är annorlunda, men för mig går familjen först, i alla lägen, säger Kristofer Ottosson.

storstadskille Trots erbjudande om NHL-kontrakt har Kristofer Ottosson valt att spela kvar i Sverige - och Stockholm.

Redan som 18-åring - säsongen 1994-95 - debuterade Kristofer Ottosson i Djurgårdens A-lag, men två år senare fick han lämna klubben och hamnade via Arlanda i Huddinge IK.

- Jag var väl inte riktigt redo då, säger Kristofer Ottosson i dag.

Två och en halv säsong i allsvenskan gjorde honom gott och när han 1999 drog på sig Dif-tröjan igen blev det succé.

Efter säsongen erbjöd NHL-klubben New York Islanders honom ett proffskontrakt.

- Visst var jag sugen, men tackade ändå nej. Pengarna var inte helt rätt och sedan var jag lite rädd för omställningen, säger Ottosson.

Året efter fick han spela VM i Köln och återigen kom frågan om NHL upp, men då hade Ottosson redan bestämt sig.

- Jag förstår killarna som lockas av NHL, men för mig kändes det inte rätt. Hockeyn tar fruktansvärt mycket tid i anspråk och det hade blivit fler resdagar. Det är inte jag.

Hur menar du?

- För mig är hockeyn ett jobb och den får inte ta all min lediga tid i anspråk. Jag vill ha ett socialt liv också.

Men några år i NHL hade gjort din ekonomiska framtid tryggad.

- Jag vet, och den tanken tänkte jag också. Men som sagt, jag kom fram till ett beslut och har inte ångrat mig en sekund.

Förra säsongen blev turbulent för Djurgårdens spelskicklige center. Han var glödhet på försäsongen och spelade försäsongsturneringen med landslaget i Tjeckien - och gjorde bra ifrån sig.

Gick in i väggen

Men efter en match i elitserien tog Kristofer Ottosson timeout. Hans flickvän Nadja hade "gått in i väggen" och behövde assistans.

- Egentligen var det väl inget konstigt med det. Jag har barn och när hon inte mådde bra så var det helt naturligt att jag stannade hemma.

Det blev en del debatt om det.

- Jo, det är väl inte så vanligt att elitidrottare bara stannar hemma, men vad är det för skillnad egentligen? Skulle jag haft ett annat jobb hade ingen reagerat. Ingen. Jag ser ishockeyn som mitt jobb och vi har samma rätt som alla andra att få vara hemma när det krisar.

Fick du mycket skit för det där?

- Inte speciellt, det var nästan tvärtom. Många kom fram till mig och sa att jag var modig som vågade. Men vadå modig? Jag gjorde bara vad som krävdes just då. Alla pappor måste ställa upp.

Hur skulle du göra om samma sak hände igen?

- Likadant,utan tvekan. Jag hoppas att fler idrottare vågar göra som jag i framtiden. Kanske kan mitt agerande hjälpa andra i samma situation, jag vet inte.

Hockeymässigt missade Kristofer Ottosson 19 matcher.

- Under den tiden tränade jag nästan ingenting. Jo, jag joggade ett par gånger, men mer än så var det inte, säger han.

- Inför comebacken körde jag sedan tio dagar på is och det räckte.

Hur ser ditt liv ut i dag?

- Halva tiden går åt till hockeyn och andra halvan till familjen. Mycket mer än så hinner jag faktiskt inte med.

Lärde sig planera

- Äldsta grabben (Axel, 5 år) går hos dagmamma och snart ska tjejen (Freja, 1,5 år) skolas in. Det är fullt upp, om man säger så.

Vad lärde du dig under

timeouten?

- Att planera. Som ungkarl är det inte så svårt att leva, men har man som jag familj och konstiga arbetstider krävs det att man sätter sig ner och diskuterar varje vecka. Vem ska göra vad? Vem ska hämta hos dagmamman? Vem ska handla? Ja, sådana, vardagliga saker.

Något mer?

- Jag tror att jag har blivit mindre egoistisk. Nej, det där var en nyttig tid på många sätt.

Unga, hungriga Djurgården har börjat säsongen bra och Kristofer Ottosson är tillbaka som en av elitseriens vassaste spelare.

- Det har ju bara gått några omgångar, men visst känns det att vi är bättre än i fjol. Då var det inte kul, säger han och fortsätter:

- Allt var så jäkla märkligt. Tidigare tittade vi i Djurgården alltid bara uppåt i tabellen, men förra säsongen handlade varje match om att överleva. Man var inte van att spela under den pressen.

Djurgården missade slutspelet i våras, men den här gången finns det mycket som tyder på att det ska bli en bättre säsong.

Kristofer Ottosson är ju tillbaka i gammalt gott slag - till exempel.

Det räcker långt.

"Har inte stängt dörren"

- Jag vet inte, men det har känts jäkligt bra. Vi har en perfekt mix i laget. Juniorerna har tagit för sig.

Till sist, vad säger du om förbundskapten Bengt-Åke vill ha med dig i landslaget igen?

- Nej. Just nu har jag annat att tänka på, men kanske i framtiden, vem vet? Jag har inte stängt några dörrar, men som det är nu har jag fullt upp med familjen och ishockeyn.

- Det räcker.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM