Ny förlust för Malmö

Linköping tog andra segern för säsongen

HOCKEY

Efter tre raka förluster började det pratas om kris i Linköping.

Därför var lördagens hemmaseger – 4–1 mot Malmö – oerhört viktig för fjolårets semifinalgäng.

– Jag hoppas att det här var vändningen, säger centerstjärnan Tony Mårtensson.

Linköping – av många ett tippat finallag – inledde säsongen genom att krossa Frölunda hemma med 6–2. Därefter åkte man på tre raka förluster; 0–1 mot Modo, 2–6 mot Djurgården och 2–3 mot Skellefteå.

– Klart att det är jobbigt att få stryk, men det är fortfarande så pass tidigt på säsongen. Därför tycker jag inte att det påverkat självförtroendet nämnvärt. Vi vet vad vi kan och det tycker jag vi visade i alla fall stundtals mot Malmö, menar Mikael Håkanson.

Med ett tufft närkampsspel och genom att lyfta in ledningspucken visade Håkanson vägen i det viktiga bottenmötet mellan tian och tolvan i tabellen.

Men faktum är att lika gärna skåningarna kunde ha varit i överläge efter den första perioden.

Spänt i början

– Det såg väldigt spänt ut i början, men det är helt naturligt eftersom vi torskat så mycket på sistone. Vi hade pratat mycket om att vara mer noggranna och att ha stort tålamod och det lyckades vi med, anser assisterande tränaren Jan Karlsson.

Östgötarna uppträdde ängsligt och krånglade till det för sig. Därför kom gästernas kvittering genom Ross Lupaschuk inte som någon överraskning.

– Vi hade ett bra grepp på Linköping, men puckarna studsade inte vår väg. Deras målvakt Roman Cechmanek räddade dem, hävdar Malmös tränare Lars Bergström.

När Ulf Söderström vispade in 2–1 med en man mer på planen och sedan Jyrki Välivaara dundrade in 3–1 i början av den sista perioden, var mötet avgjort.

– Då släppte spänningarna för oss och killarna kunde ju ha lite skoj på isen, ler Karlsson, som kunde njuta av Tony Mårtenssons läckra passning som friställde Niklas Persson till ytterligare ett mål.

Linköping tog full pott, men imponerade inte.

– Vi måste upp ett par klasser till i spelet för ta oss upp till toppen av serien. Men det här var i alla fall en bra start. Vi agerade striktare och mer fokuserat än de senaste matcherna, menar Håkanson.

Bara en poäng för Malmö

För jumbon Malmö var det sjätte raka matchen utan seger. Nykomlingen har bara tagit en enda poäng så här långt.

– Vi har varit inblandade i flera jämna matcher, men inte orkat hela vägen. Det känns inte som vi har det rätta flytet för tillfället. Men vi kan inte göra något annat än att fortsätta jobba och hoppas att det vänder, säger Bergström.

Om inte en rejäl uppryckning sker snart är det svårt att förstå hur Malmö ska kunna undvika kvalserien.

TT