Äntligen, Frölunda!

Tog första segern för säsongen borta mot Skellefteå

HOCKEY

Tippade topplaget Frölunda är kanske på uppåtgående efter en svag inledning på elitserien På lördagen kom första segern.

Bortamatchen mot Skellefteå AIK blev en riktig målkavalkad som Frölunda till slut vann med 6–4 (4–0, 2–3, 0–1).

– Det känns helt underbart och framför allt är jag nöjd med hur säkert Joel Gistedt agerar i målet. Han sprider ett lugn omkring sig, berömde Stephan Lundh, lättad Frölundatränare.

Inledningsvis såg det dock inte ut att bli någon lätt resa för göteborgarna. Skellefteå var klart bättre och skapade ett gediget tryck mot Joel Gistedt i Frölundakassen, men den rätta skärpan saknades i avsluten. Frölunda såg ängsligt ut och hade svårt att få igång spelet.

Ledningsmålet kom därför som en chock för hemmalaget när måltjuven Jonas Johnson iskallt rundade Andreas Hadelöv och lade in 0–1 efter 9.55. Sen bara fortsatte det. Hadelöv, som sett så stabil ut tidigare matcher, verkade inte alls vaken utan fick se ytterligare tre mål glida in innan paus.

– Vi hänger inte med och särskilt de två första målen var olyckliga, konstaterade Skellefteås tränare Per-Erik ”Perra” Johnsson.

Bytte inte målvakt

Funderade du på att byta målvakt?

– Ja, men Andreas visade inga tecken på att han ville kliva av så därför fick han fortsätta spela. Dessutom var det inte bara hans fel att vi låg under.

3.13 in i andra perioden var det dags igen. 0–5 genom Niklas Andersson och Skellefteå såg ut att vara på väg mot en total kollaps. Frölunda spelade runt bra och framför allt imponerade förstafemman med Tomi Kallio, Niklas Andersson och Jonas Johnsson i spetsen.

Men de svartgula repade nytt mod och reducerade innan pausvilan till 3–6 genom två mål av slovakiska backen Richard Lintner och ett av kvicke Anders Söderberg.

– Visst blev man lite stressad i det läget, men vi kände ändå att vi hade kontroll på matchen, sade Frölundas tvåmålsskytt Jonas Johnson.

En bit kvar

I tredje perioden riktade gästerna in sig på att täta bakåt medan Skellefteå pressade på i jakten på kvittering. Mest kämpaglöd visade kedjan med Johan Ramstedt, Fredrik Krekula och Pontus Petterström och med lite flyt hade de kunnat gå hela vägen.

Frölunda drog på sig en del onödiga utvisningar och efter 14.48 styrde kanadensaren Jason King in 4–6, sedan Daniel Sondell fått på en riktig rökare i powerplay. Skellefteå tog ut målvakten i slutet, men Frölunda höll undan, mycket tack vare Ronnie Sundins och Antti-Jussi Niemis uppoffrande spel.

– En mycket viktig seger för oss. Vi lyckades hålla ihop laget på ett bra sätt, men än är det många steg kvar innan vi spelar så bra som vi vet att vi kan, sade Stephan Lundh.

TT