Skrbek avgjorde i förlängningen

Luleå tog bonuspoängen i Jönköping

HOCKEY

HV71 vände 1–3 till 4–3 mot Luleå, men till slut vann Luleå med 5–4 efter sudden death.

– Vi kände hela tiden att vi hade chansen, och med ett bra jobb lyckades vi till slut ta två poäng, konstaterade Luleås tvåmålsskytt Martin Chabada.

Luleå två första mål i matchen kom i numerärt underläge, och laget har därmed redan gjort tre box play-mål denna säsong. Förra säsongen gjorde man fem på hela säsongen.

– Ibland fungerar det bra, ibland dåligt. Vi pressade HV hårt i deras power play och då gjorde de misstag som vi utnyttjade, sade Martin Chabada som gjorde ett av box play-målen.

Inledningen av matchen var en uppvisning i ineffektivt power play. Båda lagen fick chansen i spel fem mot tre utan att få utdelning. Istället gjorde Luleå alltså två mål med en man mindre.

– Det är alltid en trevlig överraskning att göra box play-mål. Smarta spelare kan utnyttja sådana lägen när de dyker upp, sade Luleå-tränaren Slavomir Lener.

Luleå kunde göra mål i power play också, och när Roger Åkerström prickade in 1–3 i power play efter halva matchen såg det mörkt ut för HV.

– Första två perioderna hade vi bra fart och spelade ganska bra, konstaterade Chabada.

Innan andra perioden var slut kunde dock HV reducera, och i tredje perioden gjorde HV-backen Johan Åkerman precis det han värvats för; mål i power play. På pass från Johan Davidsson krutade Åkerman in 3–3 med ett direktskott.

– Det hade varit mycket roligare med en seger, men visst stärker det självförtroendet att göra mål. Varje poäng är ett kvitto på att man gjort någonting bra, sade Johan Åkerman, som till slut noterades för ett mål och tre assist denna match.

HV tog ledningen med 4–3 genom en finsk kombination. Pasi Puistola sköt från blålinjen och Jukka Vuotilainen petade in returen.

– Vid ställningen 4–3 hade vi en hel del chanser att avgöra matchen definitivt, så det känns ganska bittert att vi inte tog tre poäng idag, sade Åkerman.

HV hade bland annat ett stenhårt ribbskott genom Johan Davidsson med fyra minuter kvar, men istället kunde Martin Chabada kvittera med sitt andra mål när det var 3.25 kvar att spela.

– I tredje perioden spelade vi för långsamt och fick inte så många lägen. När jag fick chansen framför mål försökte jag bara skjuta högt, det var skönt att se pucken gå in, sade Chabada.

4–4 efter full tid, och i sudden death tog det bara 44 sekunder innan Pavel Skrbek gjorde 5–4 på en snygg pass från Chabada.

– Pavel ropade att han var fri, och jag fick fram pucken till honom, sade matchhjälten Chabada.

Oavgjort hade kanske varit mest rättvist, men Luleås bonuspoäng var inte oförtjänt. Extra plus i ett hårt jobbande Luleå till Fredrik Hynning, Pekka Saravo och Martin Chabada.

TT