Det är dags att ta reglerna på allvar

HOCKEY

Målvakterna krympte inför den här säsongen. Det kom nya regler mindre benskydd, mindre plock och stöt.

Men kan vi vara säkra på att målvakterna verkligen är mindre? -Tydligen inte.

Det verkar inte vara någon som åker omkring och mäter att målvakternas utrustning håller de mindre måtten, eller att övrig utrustning är "laglig". Det är mycket märkligt att det finns elitseriemålvakter som inte fått sin utrustning mätt en enda gång under säsongen.

Efter sjutton omgångar.

Då tar man inte reglerna på allvar - det gör man i NHL.

Polis som mäter

Där finns en särskild "pad police", som åker omkring och mäter målvakternas benskydd och andra detaljer regelbundet. När mätningen är klar fotograferas målvakten och bilderna på skydden arkiveras för att kunna användas som bildbevis i framtiden.

Alla ansvariga materialförvaltare är dessutom skyldiga att föra protokoll över lagens målvaktsutrustningar.

Byter en målvakt benskydd, måste det rapporteras direkt till NHL:s huvudkontor.

Och straffen för att fuska är kännbara: En fuskande målvakt stängs av en match och klubben får böta 25.000 dollar - nästan 190000 svenska kronor.

Det kanske inte låter så mycket om ett benskydd är en centimeter bredare än de tillåtna 28 centimeterna. Men utslaget på två benskydd på tillåtna 96,5 centimeters höjd, gör det nästan två kvadratdecimeter. Det går att stapla några hockeypuckar på det utrymmet.

Tidigare var höjden på benskydden obegränsad och många spelare utnyttjade det maximalt.

Garth Snow, numera general manager i New York Islanders lär ha spelat med benskydd som var 111,8 centimeter höga. Jämför det med att målburen är 122 centimeter. Rekordet sägs vara 47 inch, eller 119,4 centimeter höga benskydd. Då fattades det bara 2,6 centimeter till ribbans underkant.

Numera får benskydden vara max 96,5 centimeter höga och 28 centimeter breda. Bredden i NHL är faktiskt en millimeter mindre - 27,9 centimeter.

Äntligen seger för Frölunda och klart med finländske landslagsstjärnan Sean Bergenheim, som för övrigt är finlandssvensk och har svenska som modersmål.

Men jag vet inte om det räcker för att göra Frölunda till ett topplag.

Det har gått så många omgångar att det inte längre är någon slump, eller tillfällig formsvacka, att Frölunda ligger där de ligger. Försvarsspelet är under all kritik. Det är lite Philadelphia över Frölunda.

Samma problem ungefär och samma obefintliga självförtroende.

Även om Philadelphia slog Chicago med 3-0 natten mot tisdag. Men Chicago är väl att jämföra med Malmö ungefär, så länge Martin Havlat går skadad.

Mats Wennerholm