Här fuskar Krizan

Knäskyddet regelvidrigt: "Hade inte fått spela VM"

1 av 2 | Foto: Håkan Nordström
Karols regelvidriga knäskydd inringat på bilden.
HOCKEY

Karol Krizan har använt sig av otillåten målvaktsutrustning under säsongen.

Modomålvakten har ett knäskydd som täcker delar av det femte hålet, utrymmet mellan benen.

- Som Krizan ser ut i dag hade han inte fått spela i VM och samma regler ska gälla i elitserien, säger Peter Andersson, domarbas.

Under de två senaste åren har Internationella Ishockeyförbundet och elitserien stramat till reglerna för målvaktens utrustning.

I elitserien finns numera regler för hur stora benskydden får vara. Hur stor yta plocken och klubbhandsken får täcka. Sedan finns klara regler för hur stor målvaktströjan ska vara samt byxa och knäskydd.

Men Svenska Ishockeyförbundet har informerat elitserieklubbarna vad som gäller - men kontrollen har varit undermålig.

Bland annat har Modo-målvakten Karol Krizan, som höll nollan i måndags, ett knäskydd som är förbjudet, enligt domarbasen Peter Andersson. Knäskyddet sitter under benskyddet och har till uppgift att skydda knät när målvakten sitter ned i butterflyposition.

Men Krizans skydd sitter inte under byxorna och det sitter inte heller tätt runt hans lår. När Krizan går ned i butterfly-ställning hjälper knäskyddet att täcka utrymmet mellan benen.

- De flesta målvakter har tagit bort det där skyddet. Jag har hört att Krizan fortfarande har det kvar. Vi har informerat Modo om skyddet och ska göra en ny påstötning under landskampsuppehållet, säger Lars G Karlsson, tävlingschef på Ishockeyförbundet.

Modos sportchef Erik Holmberg blir irriterad av uppgifterna om Krizans otillåtna skydd.

- Krizans utrustning har fått godkänt av de ansvariga vid Ishockeyförbundet som kontrollerat Krizans skydd. Vad mer kan vi göra? Om Ishockeyförbundet inte har kontroll på reglerna är det inte vårt fel. Det har varit tjafs om Krizan från omgång ett och nu låter vi spelet på isen avgöra istället - inte några paragrafer, säger Erik Holmberg.

Hockeyligans sportchef Tommy Töpel har kontrollerat Krizans utrustning.

- Jag pratade med Modo för en månad sedan om Krizan och knäskyddet. Jag hade synpunkter på knäskyddet och sade att skyddet måste vara innanför byxorna eller så ska det bort. Det är bara Krizan det är krångel med och nästa omgång ska jag sätta någon som tittar på hans skydd under matchen, säger Tommy Töpel.

"Man ser det klart"

Peter Andersson, domarbas och kontrollant vid bland annat VM, har sin syn klar gällande Karol Krizan och det omtalade knäskyddet.

- Man ser det ganska klart på tv-bilder att Krizans knäskydd inte följer regelverket. Jag kontrollmäter inte målvakternas skydd i elitserien, men jag hade inte godkänt Krizans skydd på ett VM.

Det är inte troligt att Modo och Krizan straffas för att de använt sig av otillåten utrustning.