Nu gör doldisen landslagsdebut

Lindgren: Min karriär har ju inte direkt varit spikrak

HOCKEY

Fredrik Lindgren, 26.

Lägg namnet på minnet.

Skellefteå AIK:s nyblivne landslagsman har haft en lång – och tuff – väg mot toppen.

– Att lille Lindgren nu får vara med i Tre Kronor är stort, säger han.

Foto: Scanpix
Kometkarriär. litseriedebuten avklarades i vintras. 18 matcher senare är han kallad till Karjala Cup. ”Det känns ruskigt roligt”, säger Skellefteåbacken Fredrik Lindgren, 26.

Fredrik Lindgren gör sin sjunde säsong i Skellefteå AIK och har aldrig ens varit i närheten av spel i landslaget.

Knappt ens i närheten av elitserien.

– För ett par år sedan fanns det lite intresse från en elitserieklubb, men det hela rann ut i sanden. I stället satsade jag på Skellefteå och hoppades, säger Fredrik Lindgren till Sportbladet.

Med facit i hand gjorde han rätt. Nu är 26-åringen i elitserien och det räckte med 18 matcher under hösten för att övertyga förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson.

”Känner inte honom”

– Jag känner inte honom och har aldrig ens pratat med honom, men Perra (Per-Erik Johnsson, tränare) kom fram en dag och sa att jag skulle spela i Tre Kronor! Det hela var overkligt, säger Fredrik Lindgren.

Och fortsätter:

– Min karriär har ju inte direkt varit spikrak. Som 15-åring fick jag vara med i en uttagning till TV-pucken, men jag platsade aldrig i laget. Något landslag, varken i pojk-, junior- eller senioråldern, har jag inte ens varit i närheten av.

Fredrik Lindgren har utvecklats sent.

– När jag var yngre var jag liten. Nåja, så stor är jag ju inte nu heller, men då var jag extremt liten. Det låg mig i fatet. Men det konstiga är att jag aldrig har gett upp. Tanken har inte ens slagit mig, säger han.

Nu får han sin belöning och på söndag kväll ansluter han till övriga landslagsspelare för spel i Karjala Cup.

– Att få vara med och leka med de stora grabbarna känns ruskigt roligt. Jag hoppas att jag kan tillföra någonting, säger Fredrik Lindgren.

Hans styrka som försvarsklippa är skridskoåkningen och spelförståelsen.

– Jag är bra på skridskorna och det har gjort omställningen från allsvenskan lättare, tror jag. Tycker inte att jag har problem med tempot i alla fall. Få se om jag hänger med nu också.

Arvidsjaur blomstrar

Fredrik Lindgren är född och uppvuxen i Arvidsjaur och han är den första landslagsspelaren i Tre Kronor någonsin från det lilla samhället i norr.

Kommunen har bland annat skickat blommor åt den nyblivne landslagsbacken från IFK Arvindsjaur.

Det säger egentligen allt.

Lilla Fredrik har blivit stor.