"Har svikit min familj"

Lundh sparkad från Frölunda - besviken på klubbledningen

1 av 2
GuldVINNARE 2005 vann Stephan Lundh SM-guld med Frölunda. Samma säsong blev han vald till årets coach. Ett och ett halvt år senare flyttas han ut i kylan. "Det känns som om jag svikit familjen. De gav mig chansen att satsa, och nu slutar det så här...", säger han.
HOCKEY

GÖTEBORG

Mer än två år av pendlande till Göteborg är över. I natt kom Stephan "Lillis" Lundh hem till sin familj i Malmö - utan jobb.

Frölunda gav honom sparken.

- Det tråkigaste är att det känns som jag svikit familjen. De gav mig chansen att satsa på Frölunda och så slutar det så här, säger han besviket.

Klockan var kvart över fyra i går eftermiddag när Stephan Lundh gick ner till omklädningsrummet i träningshallen. Efter det dagliga träningspasset hade han avslutat en tidningsintervju om krisen och lagets placering näst sist i elitserien. Lundh möttes i sitt tränarrum av sportchefen Christer Kellgren - och beskedet att han "entledigats" som tränare.

- Jag fick välja att säga upp mig eller att tvingas gå, berättar han. Men det svaret var ju givet. Det hade varit lögn att påstå att jag ger upp. Det gör jag nämligen inte.

Så Kellgren fick veta att han var tvungen att sparka sin tränare om han ville ersätta honom. Så blev det och i ett pressmeddelande någon timme senare beskrevs hur Lundh "arbetsbefriats" från sitt uppdrag.

Två raka finaler

Då satt huvudpersonen redan i sin bil på väg söderut, till familjen som under tiden bott kvar i Malmö. För Sportbladet berättade Stephan Lundh om känslorna att med omedelbar verkan ha tvingats lämna klubben han tagit till två raka SM-finaler:

- Det känns jäkligt tomt. Jag är besviken över att inte få chansen att vända det här. Och ledsen över att inte få gå ner till grabbarna i omklädningsrummet vid nästa träning.

Men du har haft ansvaret för ett storlag som haft stora problem. Är du verkligen förvånad?

- Det stormade rejält efter förlusten mot Modo i helgen, så hade det hänt i söndags hade jag kanske inte varit lika förvånad. Men nu kändes det som vi fick chansen att starta om under uppehållet.

Drevet gick

Är du bitter?

- Nej, det kan jag inte säga. Däremot hade jag hoppats att en så stark klubb som Frölunda skulle stötta sina tränare bättre och tro mer på oss. Men drevet gick och ledningen började vackla, och det kändes.

Tror du inte att Frölunda blir bättre med en ny tränare, en ny röst?

- Jag kan inte tänka så. Min tro på laget finns där, vi hade börjat spela bättre.

- Nu hoppas jag att klubben gjort rätt val, för lagets bästa. och att dom löser det här.

Vad är det som har gått så snett i höst?

- Tidigare var effektiviteten vår styrka. Nu är vi nästan sämst enligt statistiken. Sen förlorade vi tio riktigt bra spelare och det kanske blev för svårt att skola in så många nya.

Återkommer senare

Du valde att omedelbart lämna Göteborg, utan att ta farväl av spelarna?

- Det är synd att jag inte kunnat säga hej då, men jag kände efter det som hänt att jag direkt ville hem till familjen i Malmö. Jag får väl försöka se nån match framöver och kanske komma ner till grabbarna och säga nåt då, istället.

- Nu ska jag bara ladda om, hemma med familjen. Bara smälta allt. Och för dom är jag ju fortfarande samma person.

- Det tråkigaste är att det känns som jag svikit familjen. De är frölundaiter och gav mig chansen att kunna pendla och satsa på Frölunda...och så slutar det så här.

Vad gör du närmast?

- Ingen aning. Men jag får väl säga upp lägenheten i Göteborg.

Frölunda hoppas presentera en ny tränare till elitseriens omstart nästa torsdag, om åtta dagar. Tills dess har assisterande tränarna Calle Johansson och Benny Westblom fått ansvaret.

Fem lediga tränare för Frölunda:

Niklas Wikegård.