”Hockeytempen” i Stockholm stiger

Anrell: Vip-läktaren roligast i den hopplöst omoderna Globen

HOCKEY

Djurgårdens historia är bland annat dess huliganers.

Hos Djurgården hockey finns numera bara två:

Daniel Breitholtz - domare i TV 4:s Idol och vip-huligan.

Hasse Breitholtz - TV 3-direktör och vip-huligan.

Titta på bilderna.

Far och son.

På fler än ett sätt.

Den ena ser ut som en parodi på den andra.

Den andra beter sig som en förädling av den ena.

Far och son. Den ena styr halva tv-Sverige. Den andra spöar skiten ur farsans kanaler på fredagskvällarna i Idol i TV 4.

På läktaren försöker de spöa skiten ut domare och motståndare i 60 minuter. Match efter match.

I förra veckan var det matchens behållning att sitta och titta på herrarna Breitholtz på Djurgårdens vip-läktare. De var betydligt roligare än spelet. Att se deras upphetsning när Nichlas Falk blev utvisad för en solklar hakning var sanslöst kul. I brist på en ståplatspublik som skämmer ut sig - ni minns väl det klassiska apberget som försökte knäcka Håkan Loob - finns alltid Djurgårdens vip-berg som får oss att längta tillbaka till tiden när Stockholmshockeyn var like mycket passion som framgång.

Mer folk på hockeyn

När Nichlas Falk sen gjorde mål reste sig de skalliga herrarna Breitholtz med sina något krumma nackar sträckta och stod och vrålade och gjorde de där handklappningarna med raka utsträckta armar och horisontella handflator som kan uppfattas som lite lätt elaka. Då visade de både bristen och styrkan hos dagens Djurgården:

Roligaste aktörerna finns stundtals på vip-läktaren.

Men bara stundtals. Det är faktiskt inte alltid så. I oktober var jag och såg Djurgården mot Frölunda. Dryga

8 000 på läktaren. Fantastiskt bra drag. Klack och bra stämning. Någon dag senare hade Djurgården fotboll 6 000 på Stadion - ganska stendött - så hockeyn håller nog på att rycka upp sig även i huvudstaden. I år kommer hockeyn också att dra betydligt mer publik än den tidigare storebrorsan Djurgården fotboll. Faktiskt.

Ett av problemen för Djurgården hockey har ju varit arenan Globen som är hopplöst omodern. Viplogerna ligger felplacerad så att alla ekonomiskt starka kunder får svindel - både av de höga biljettpriserna och själva höjden.

I moderna hallar ligger vip-logerna på de bästa platserna. Det ger cash.

Tom champagnebar

Restaurangerna har varit dåliga, Globens kokta hamburgare är en klassiker i Hockeysverige. Nu har maten blivit bättre. Vi testade grillavdelningen och visst var champagnebaren obehagligt tom, men Djurgården hockey har å andra sidan kanske inte haft så mycket att fira med champagne de sista åren. Maten var okej, vi åt "Djurgårdsmeny" och den smakade finfint, även om servicen stundtals var nästan lika långsam som Nichlas Falk.

Men pratas det hockey i Stockholm?

Tja, det börjar faktiskt göra det. Globens barer och restauranger börjar sakta fyllas av människor som insett att hockey är ett Evenemang. För det är ju så landsortsklubbarna kunnat höja sin omsättning och bli ekonomiskt starkare. De drar in miljoner på mat, öl, souvenirer.

Det har inte Djurgården kunnat. Och medan de andra klubbarna blivit rikare har den fattige kusinen från storstaden stått stilla och stampat och hamnat på efterkälken, rent ekonomiskt.

Nu är en förändring på gång.

Inslagen av unga spelare från trakten har skapat en ny känsla för laget, en känsla som aldrig legoknektar från Finland eller Slovakien kan skapa.

Passionen, känslorna, hamburgarna, starkölen är på väg tillbaka. Publiken också.

Det började på vip-läktaren och det är sakta på väg i övriga Globen...

Läs första delen:

STOCKHOLM

Lasse Anrell