Var för snäll – kickas

Bergström bytte ledarstil – fick sparken från Malmö

HOCKEY

HELSINGFORS. Lars ”Osten” Bergströms nya lugna tränarstil blev hans fall.

– Jag har förstått att styrelsen haft synpunkter på att jag lugnat ned mig, jämfört med i fjol, säger Lars ”Osten” Bergström.

I går fick han sparken från Malmö.

Foto: Bildbyrån
Överraskad ”Jag är chockad och förvånad”, säger Lars ”Osten” Bergström som i går sparkades som Malmötränare. Men ekonomiskt går det ingen nöd på ”Osten” som får betalt av Malmö till 2008.

Först Stephan Lundh.

Och i går Lars ”Osten” Bergström.

Landslagsuppehållet i elitserien har blivit stora sparkarveckan.

För Lars Bergström kom beskedet som en chock. Laget har gjort en omstart, rensat ut i truppen och i morgon spelar laget sin första match efter uppehållet. En rad förändringar har gjorts och Malmö har deklarerat kraftfullt att Lars Bergström inte ska sparkas.

Men det löftet sprack.

– Det hade känts mer logiskt om det här hade skett efter tio omgångar då vi bara tagit två poäng. Nu har vi spelat upp oss, det har kommit in fyra nya spelare. På de sista nio matcherna har vi faktiskt tagit tio poäng, säger Bergström.

”Jag är chockad”

Sättet som Bergström fick beskedet på var dramatiskt och chockartat.

– Ja, jag sökte klubbdirektören Thomas Stenberg för att lämna en analys om laget och framtiden. Men jag hann inte säga något förrän han sa att jag fått sparken, säger Bergström.

– Jag är chockad och förvånad. Visst vet jag att den här branschen är speciell och att man är utsatt. Men det här känns konstigt, måste jag säga. Som att få en snöboll i ansiktet, säger Bergström.

En anledning till att han får lämna jobbet i Malmö är att han blivit för lugn. Bergström har ett rykte om sig att vara hetlevrad och förespråka en rak kommunikation. Den här säsongen har han varvat ned några grader.

– Ja, så är det. Några i styrelsen har gett mig kritik för att jag blivit lugnare jämfört med i fjol. Men det har varit medvetet och jag har ansett att det inte hjälper att skrika mot spelarna i det här läget, säger Bergström.

Nu vet han inte om tränarkarriären är över.

– Vi får se vad som händer. Det här kom snöpligt. Nu ska jag ta det lugnt ett tag.

Får lön till sommaren 2008

Nu tvingas Malmö att först betala ut full lön med bonusersättning till Bergström – i ytterligare 17 månader. Plus att Malmö ska avlöna Dave King, som anses vara bland de bäst betalda tränarna i Europa.

– Vi har råd. Men det kommer att bli ett kärvt år. Och det går inte att spara sig ur det här. Vi i ledningen anser att vi inte har råd att inte byta tränare, säger klubbdirektören Thomas Stenberg.

– Jag begärde för några veckor sedan att få anställa en tredje tränare. Men svaret jag fick var att det inte fanns pengar, säger Bergström.

Malmös trassliga höst

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM