Per fekta planen

Frölundas nye chef i stor Sportbladet-intervju

Foto: Thomas Johansson
På nya jobbet. I kväll gör Per Bäckman elitseriecomeback, nästjumbon Frölunda tar emot Luleå hemma i Scandinavium.
HOCKEY

GÖTEBORG

Fick han drömma hade det blivit ett liv som Armaniklädd demontränare i fotboll, på kontinenten.

Men Per Bäckman, 56, är ändå ganska nöjd med en träningsoverall och sitt livs största hockeyutmaning:

Att rädda Frölunda ur krisen.

Med ett nytt lugn.

– Förr blev man ju som galen i båset, men jag har lärt mig att kontrollera känslorna bättre, säger han.

Foto: Thomas Johansson
Nya riktlinjer. Har Bäckman svaren på hur Frölunda ska vända den negativa trenden?

Efter 28 år som passionerad och ofta högljudd hockeytränare hade han tänkt byta jobb och livsstil hemma i Västerås, för att få mer tid över för hustrun Anne, övriga familjen och andra intressen.

– För att få ett normalt liv, som han säger.

Det får vänta.

Nu ska han leda Frölunda ur krisen.

– Jag såg ju att det fanns nåt positivt att göra, annars hade jag aldrig tagit jobbet. Där har jag förresten blivit ännu mer övertygad sen jag träffat spelarna, både i grupp och i enskilda samtal. Det finns en oerhörd potential i det här laget, berättar han.

Utgångsläget är mörkt, inför omstarten hemma mot Luleå i kväll. Frölunda ligger näst i elitserien, med bara tre segrar av 19 möjliga. Laget har släppt in flest mål i hela serien och bara Malmö har producerat färre. Populäre tränaren Stephan Lundh fick sparken.

Att krisklubben då vände sig mot Västerås överraskade även Pelle Bäckman själv:

– Självklart. Jag blev förvånad och har haft tur som fått chansen. Nu när man får en sån här utmaning brinner man ju lite extra.

Kommer vi att se ett nytt Frölunda i Scandinavium?

– Jag tror ni ser skillnaden. Spelarna kommer att ha tydligare roller än tidigare. Spela mer samlat och lita mer på varandra.

Berätta om telefonsamtalet med Conny Evensson, där du först fick frågan?

– Vi känner varandra och precis som vanligt pratade vi först om golf och hockey och lite annat. Sen frågade han plötsligt om jag kunde tänka mig att fundera på en sån här lösning. Jag blev ju smickrad förstås, det var ju inte vem som helst som frågade, ingen vanlig Nisse Olsson, Conny är ju en aristokrat!

– Men det är ju skillnad på att träna i allsvenskan eller elitserien så jag funderade i tre dagar. Fast jag var ju nyfiken och kände att "en sån här chans får jag aldrig mer". Sen löste det sig bra med VIK.

Vad tycker du om bilden av dig i media? Många ser framför sig hur du slår klubban i sargen och är både grinig och högljudd.

– Jag vill ju vinna! Men jag har gått lite ledarutbildningar och blir inte längre tokig inför smågrejor. Förr blev man ju lite galen ibland, men jag har lärt mig att kontrollera känslorna bättre. Man tänker ju inte klart när man är riktigt förbannad.

– Men jag kan ju inte göra om mig helt, alla är vi ju olika!

Du är långt från att vara en lugn "Svennis"?

– Jag skulle ju bli tokig om jag förväntades stå vid sidan och bara klia mig på näsan och observera och se lite klurig ut. Jag vill ju vara med!

Spelarna i Frölunda har visat mycket energi sedan du kom och säger själva att de beror på just ditt engagemang. Du smäller i sargerna även under träning!

– Jag hoppas de känner så. Det ska ju brinna i ögonen, annars blir det inte bra.

Ångrar du gamla utbrott vi minns?

– Ja, självklart. De gagnade ju ingen. Förr kunde jag inte ens prata med folk i lugn och ro, som vi gör nu. Det är ju bara att erkänna. Klart att jag ångrar mycket, det är väl klart.

– Men den där gapiga bilden av mig...jag tror jag är ganska alldaglig, egentligen. Jag går gärna här och skrattar och ljuger med killarna i träningsoverall. Fick jag göra det hela dagarna vore det livet.

De senaste dagarna har det väl varit just hela dagar av jobb?

– Ja, det har varit fruktansvärt intensivt, från morgon till kväll. Jag har varit trött när jag lagt mig. Men man är privilegierad.

Hur ser din fritid ut, annars?

– På sommaren blir det ju resor och golf. Under vintern är man ju en tråkig person för sin omgivning, man måste ju verkligen leva för hockeyn dygnet runt. Men jag såg ju slutet på det, det gjorde jag...

...och planerade att bli sportchef i Västerås?

– Precis. Nästa år, för att få leva ett normalt liv.

Om det här slutar väl för Frölunda, kan du då tänka dig att stanna även nästa säsong?

(Bullrigt skratt)

– Ha ha. Du, rent spontant kan säga att det här verkligen är en brandkårsutryckning och statistiskt brukar det ju inte ge någon större förändring. Men jag har ju klarat mig bra tidigare i såna här lägen, vi vann ju tio raka när jag hoppade in i Färjestad, när dom var näst sist.

Du har använt många fotbollstermer de senaste dagarna. Du är intresserad av fotboll?

– Ja, grymt intresserad av fotboll. Jag följer alla ligor. Såg nyligen Chelsea och har även känt på gräset inne på Camp Nou i Barcelona!

Och du hade gärna blivit fotbollstränare?

– Ja, det hade varit jäkligt mysigt att stå där nere på kontinenten i en Armanirock och och röka lite vid sidan, och ha fem assisterande tränare runt omkring sig som sköter precis allt. Det enda man gör själv är att ta ut laget. Det måste vara det finaste jobb en människa kan ha, det.

Ångrar du karriärsvalet?

– Jag spelade ju fotboll tills jag var 18 och var ju skaplig, får jag säga. Men det var lättare att slå sig fram i hockeyn. Fast intresset för fotboll har jag ju kvar. Jag var ofta i Degerfors när jag bodde i Karlstad. Det är finkultur, det.

Du svarade aldrig på frågan om du kan tänka dig att stanna även över nästa säsong?

– Nej, det har jag ju inte ägnat en tanke. Nu gäller det att vara otroligt koncentrerad på det här i fem månader. Nu får man låsa in sig och lösa den här uppgiften.

Och vara tråkig för omgivningen?

– Ja, precis. Men inte i gruppen, bara för den yttre omgivningen.

Blir du nervös?

– Jag är alltid nervös inför match. Alltid!

– Jag beundrar tränare som kan stå med armarna i kors och mysa hur det än slutar. Men jag klarar inte det, jag är inte sån. Jag vill vinna och visar det.

Så du kommer att banka lite i sargen även som tränare i Frölunda?

– Ja, det gör jag väl. Man får väl inte ställa till det för laget, men jag kommer att vara stentaggad. Nu är det full laddning!

Så skissar Bäckman nya Frölunda

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM