Skellefteå chanslöst mot HV71

En period räckte för smålänningarna

HOCKEY

HV71 har nu tagit poäng i tolv raka matcher. Matchen mot Skellefteå var ingen av lagets bättre, men HV vann ändå med stabila 6–2.

– Det var en sådär match. Vi har höga krav på oss nu, jag är nästan aldrig helt nöjd, sade HV-tränaren Pär Mårts.

Efter en mållös första period blev det islossning för HV i mittperioden. Hemmalaget var långt ifrån överlägsna, men malde ner Skellefteå långsamt och gick från 0–0 till 4–0 i andra perioden.

– Jag tar på mig ansvaret för det. Jag borde ha tagit time out efter 2–0 för att stoppa raset, men gjorde inte det, sade Skellefteås tränare Per-Erik Johnsson.

Lagen sköt nästan lika många skott, men det var skillnad i skottkvalitén. HV var bra defensivt, Skellefteå fick avlossa de flesta av sina skott ur ganska dåliga vinklar och lägen.

Dessutom gjorde HV:s målvakt Scott Langkow en bra match när han åter fick chansen efter en lång rad succématcher av Erik Ersberg.

Langkow får fortsätta?

Langkow lämnar en hel del returer och ser stundtals lite osäker ut, men gjorde en hel del bra räddningar i sin sjätte match för säsongen.

– Scott hade en del svåra lägen som han klarade bra, spontant tror jag att han får stå nästa match också, sade Pär Mårts.

Mika Hannula har tagit time out från HV och hockeyn av familjeskäl. Avsaknaden av Hannula var tydlig i HV:s offensiva spel. Martin Thörnberg lyckades inte fylla luckan efter Hannula i HV:s tidigare så framgångsrika förstakedja med Davidsson och Jämtin.

Men kanske är det inte bara dumt att en femma blir försvagad. För istället klev HV:s finska forwards fram, något som inte varit vanligt i höst.

Jari Kauppila och Jukka Vuotilainen gjorde varsitt mål och visade åtminstone lite av sitt kunnande.

– Kul att finländarna klev fram idag. Mycket av vår styrka ligger i att olika kedjor kan producera, sade Pär Mårts.

Dessutom var HV:s fjärdefemma ännu en gång framgångsrika. Jens Svensson och Erik Andersson spelade snyggt fram till Daniel Grillfors förlösande 1–0, och förre Skellefteåspelaren Andreas Falk satte 4–0.

Assist för Åkerman

Svensson, Andersson och Falk håller hög klass, gör inte massor med poäng men tillför lika mycket som många mer namnkunniga spelare.

– Det är ofta de som bär oss när det står och väger, sade Mårts.

Inte bara Andreas Falk gjorde livet surt för sitt gamla lag. En annan gammal Skellefteålirare fortsätter att göra succé.

Johan Åkerman gjorde en bra match och noterades för ännu en assist. Åkerman är nu trea i elitseriens totala poängliga med 19 poäng på 20 matcher.

Inte illa av en 34-årig back som till slut fått chansen i elitserien.

Läs mer om kvällens elitseriehockey:

TT