Hyllades – av 12 000

Bäckman efter succén: "En klockren ishockey"

Foto: Thomas Johansson
Per Bäckman och hans hjälptränare Benny Westblom hade det trevligt i Frölundas bås när laget vann med klara 4-0 mot Luleå i går.
HOCKEY

GÖTEBORG

Han knöt nävar, dunkade ryggar och njöt sedan av hyllningarna från landets största hockeypublik.

Men efteråt hade Per Bäckman svårt att förstå drömstarten i Frölunda.

– Jag kunde aldrig drömma om att det skulle se så här bra ut, sa succétränaren.

Först i tisdags hade Per Bäckman tillgång till hela Frölundas trupp – och kunde på allvar fokusera på sin första match inför ett nästan fullsatt Scandinavium.

Mer behövdes tydligen inte.

Frölunda lämnade krisen i omklädningsrummet och gav aldrig Luleå någon chans. 4–0 i mål och 41–13 i skott säger det mesta.

– Vi törstar efter en seger och går ut och spelar en klockren hockey utan att på något sätt vara ängsliga. Jag är imponerad, sa Per Bäckman efteråt.

Fick stående ovation

Då hade han precis lämnat båset med en knuten segernäve i luften – inför en stående ovation från närmare tolv tusen åskådare i Scandinavium.

Bäckman njöt stort av segern, tillsammans med spelare och övriga ledare. En halvtimme efter slutsignalen pustade han ut i sitt tränarrum och skakade lätt på huvudet åt drömstarten som ny tränare. Men han vågade inte tala om en vändning för den krisdrabbade klubben, som tidigare bara vunnit en enda trepoängare i Göteborg:

– Nej, gör vi det här tisdag-torsdag-lördag i fortsättningen kan vi börja prata om en vändning. Det här var bara ett litet, litet steg, sa han.

Men hur känns 4–0 mot Luleå när det kanske sjunkit in något?

– Jag trodde verkligen aldrig det skulle se ut så här bra. Det är inte så lätt för killarna att kliva ut inför tolv tusen och ligga näst sist. Men de har ett stort hjärta.

”Det var helt underbart”

Hur var minuterna innan ni gick ut till match, när allt var sagt?

– Ingen spelare visade minsta tecken på att vara ängslig. De var lyhörda och vi var överens om vad vi måste göra.

Hur kändes det i bröstet sista minuterna av matchen?

– När det blev ett fjärde mål stod vi och myste i båset. Det var klockrent. Helt underbart.

Hur viktig är nästa match, borta mot Mora?

– Nu är det cupmatch varje gång och ingen spelare tittar åt sidan, nu kliver vi in i varje situation. Vi ska fortsätta så här!

Hur var det själv att vara tillbaka i elitserien?

– Det var mysigt med 4–0 och en sån underbar publik. Det kommer väl andra tider, men nu ska vi njuta av det lite. Vi har gjort ett djävulsk jobb för det här.

– Men nu förbereder vi nästa träning...

Vad säger du till grabbarna inför den träningen?

– Vi har ju tyvärr inte hunnit samlas efter segern, så nästa gång vi ses ska vi analysera. Men de ska få mycket beröm, det lovar jag!

BÄCKMANS NYA FRÖLUNDA

Thomas Tynander