Luleå vände och vann

0-2 blev 4-2 mot Linköping i Coop Arena

Foto: JOEL MARKLUND
Luleå vände och vann mot Linköping.
HOCKEY

Domaren hamnade i fokus efter att Luleå besegrat Linköping med 4–2 i Coop Arena på lördagseftermiddagen.

– Jag är fruktansvärt besviken på domaren som inte lät oss genomföra en bra hockeymatch, sade Jan Karlsson, assisterande tränare i Linköping.

– Jag tycker man kan begära att samma bedömningsnivå ska gälla hela matchen. Nu ändrades bedömningen helt efter första perioden, sade han.

– Vi kände samma sak. Vad man skulle önska är mer konsekvens i bedömningarna i elitserien. Någon får betala priset för att nivån varierar, och i dag var det Linköping, sade Slavomir Lener, Luleås tränare.

Men domare Sören Persson tillbakavisar kritiken.

– Det är inte nivån som skiljer mellan perioderna, utan spelet, säger han.

Fem mot tre-mål

Linköping dominerade första perioden stort, och Luleå låg under med 0–2 när andra perioden började, efter mål av Fredrik Emvall och Mikko Luoma.

I startperioden fick Luleå tre utvisningar, Linköping en.

I mittperioden drabbades östgötalaget av fyra utvisningar, Luleå av noll, och hemmalaget kunde reducera till 1–2, i spel fem mot tre, genom Mikael Renberg.

Utvisningarna fortsatte för Linköping (fyra) i tredje perioden, och Pekka Saravo kunde kvittera i en rörig situation framför Jonas Fransson i gästernas kasse, då Mikko Luoma satt på botbänken.

– Trots att vi låg under hade vi en stark känsla att vi skulle kunna vända det här. Vi satte press på dem och fick med oss utvisningar som vi hoppats på, säger Slavomir Lener.

Öppna bakåt

Med oavgjort resultat tvingades Linköping öppna sig bakåt, och med knappt fyra minuter kvar gav Martin Chabada Luleå ledningen med ett snärtigt handledsskott i skäret.

Linus Omark fastställde slutresultatet 4–2 två minuter senare.

– I första perioden åkte Luleå inte skridskor utan drog på sig hakningar. Sedan fick man upp farten, samtidigt som Linköping slutade trampa i. Jag tycker det var rätt klara utvisningar som lagen drog på sig, säger domaren Sören Persson.

Jan Karlsson betonar att han inte skyller förlusten på domaren.

– Jag sa inte att fel lag vann, säger han.

Linköping har nu spelat tre matcher utan seger efter landslagsuppehållet.

– Så är det i idrottsvärlden ibland. Vi dominerade hur stort som helst mot Brynäs senast, men förlorade ändå. Och mot HV borde vi ha kunna vinna, men fick nöja oss med 1-1, säger Jan Karlsson.

Läs mer om dagens elitseriematcher:

TT