Malmö nära tre poäng i Karlstad

Färjestad avgjorde i förlängningen

HOCKEY

Färjestad är elitseriens överlägset bästa lag i powerplay.

Mot Malmö gav det en ny seger.

– Vårt powerplay är både en styrka och en svaghet, säger matchhjälten Thomas Rhodin, som smällde in 4–3 i förlängningen.

De 7737 åskådarna fick se en inledningsvis sömnig och tam hockeymatch. Nye Malmöcoachen Dave King hade beordrat sina mannar till defensivt spel. Något som lönade sig och Malmö fick Färjestad ut mot sargen utan chans till bra avslut.

Första målet gjorde inte FBK förrän efter 3.45 minuter av andra perioden då formstarke Jonas Höglund rakade in 1–0 – i powerplay.

Söderberg kvitterade

Det dröjde ända till sista perioden innan matchen tog rejäl fart. Carl Söderbergs kvittering, efter drygt fyra minuter, var precis den injektion Malmö behövde.

Gästerna höjde tempot och skapade många bra chanser, och Färjestads duktige målvakt Daniel Henriksson tvingades till flera klassräddningar.

När FBK återtog ledningen var det också i powerplay. Då genom backen Robert Kantor som dundrade in 2–1.

Malmö gav sig dock inte. På mindre än en och en halv minut vände gästerna 1–2 till 3–2 efter mål av Marcus Paulsson och Markus Matthiasson.

FBK-anfallaren Mikael Johansson ordnade förlängning bara 2.15 innan slutet då han gjorde säsongens första mål. Stor matchhjälte blev Thomas Rhodin som dundrade in 4–3 efter 1.57 i förlängningen.

”Viktigt med två poäng”

– Vi hade pratat om att rörligheten mot deras stora backar var viktig. Men Malmö gjorde det svårt för oss. Men det var viktigt med två poäng hemma mot ett lag som ska vara ett av seriens sämre, säger Rhodin lättat.

Efter lördagens tre powerplay-mål har Färjestad gjort 35 av sina totalt 64 mål i numerärt överläge. Det gör klubben till seriens överlägset bästa powerplay-lag.

– Det är skönt att känna att vi är så bra som vi är i powerplay. Samtidigt ska vi inte bli för beroende av det, säger Thomas Rhodin.

För Malmös del är det tydligt att Dave King ingjutit nytt mod i truppen. På de två senaste omgångarna har laget tagit fyra av sex poäng på bortaplan.

– Det märktes att laget hade en svacka när jag kom. Nu har vi blivit bättre, och det märks att spelarna har roligare på isen och är mer avslappnade, säger King.

– Vad jag gjort är att få dem att tänka mer positivt och hitta lösningar i stället för att peka på det som är fel.

Färjestads finske landslagsforward Esa Pirnes avbröt matchen i andra perioden. Pirnes fick en puck på foten som tog så illa att han fick föras till sjukhus. Även anfallaren Andreas Johansson fick utgå. Johansson spelade bara halva första perioden innan smärta i ena ljumsken tvingade honom kliva av.

Läs mer om dagens elitseriematcher:

TT