Nära döden - nu debut i elitserien

HOCKEY

KARLSTAD

18-årige Niclas Levein har fått göra elitseriedebut med Färjestad.

Han gör det mot alla odds.

Sommaren 2003 var han med om en dykolycka och skadade en kota i nacken svårt, en skada som normalt leder till förlamning i hela kroppen och ibland även till döden.

Niclas Levein visar upp ärret nackoperationen.

- Jag är förstås väldigt glad över att kunna spela hockey igen, att få göra det i elitserien är helt enkelt himla kul, säger Niclas.

Ärret i nacken är tydligt och Levein har mist tio till femton procents rörlighet i nacken, men han har ingen smärta efter den otäcka olycka vid en badplats på Hammarö utanför Karlstad han var med om för dryga tre år sedan när han var ute med några vänner och badade.

- Vattenstådet i Vänern förändras, men jag hade ingen tanke på det när jag dök i, säger han om olyckan som höll på att förstöra hans liv.

Målet: normalt liv

Dyket skadade en kota i nacken svårt och Niclas kördes till Uppsala där han opererades. Läkarna transplanterade ben från höften, men opererade även in en titanplatta i nacken, något han får leva med resten av livet.

Han låg på sjukhus i Uppsala en vecka och tvingades bära nackkrage i månader efter operationen.

- Mitt första mål efter olyckan var att få leva som tidigare, ett bra normalt liv, säger han.

I det livet fanns inte hockeyn med. Och definitivt inte elitserien.

- Våren 2004 kunde jag börja åka lite skridsko igen, men i början var jag ganska rädd för vad som skulle hända om jag skulle få en smäll mot nacken, minns han.

Det var först på hösten, ett drygt år efter olyckan, som han på allvar kunde och vågade ta upp hockeyn igen.

Men framgångarna har avlöst varandra för hockeytalangen, Levein har varit med i juniorlandslaget och när Färjestad fick skadeproblem i veckan blev han uppkallad från division I-laget Skåre. Mot torsdagens segermatch mot Timrå fick han göra två byten, i gårdagens segermatch - 4-3 efter förlängning mot Malmö - blev det tre.

- Det tar sig. Men jag är nöjd över varje byte jag får göra här, säger han och ler.

18-åringen lever i dag i stort sett likadant som han gjorde innan olyckan. Med ett stort undantag.

- Jag dyker inte längre när jag är ute och badar, säger Niclas.

Patrick Kipler

ARTIKELN HANDLAR OM