"Bättre än Foppa"

Tommy Sandlin spanade in Nicklas Bäckström: "Han har ett sjätte sinne"

HOCKEY

GÄVLE

"Hockeyprofessorn" Tommy Sandlin har haft hand om spelare som Mats Sundin, Börje Salming och Håkan Loob i sina lag.

Men superlöftet Nicklas Bäckström slår dem alla.

- Han är till och med bättre än Peter Forsberg, säger Tommy Sandlin.

Foto: Pernilla Wahlman
VANN SJU SM-GULD Namn: Tommy Sandlin. Född: Den 31 mars 1944. Bor: I Hemlingby utanför Gävle. Yrke: Hockeytränare. Familj: Fru Birgitta, barnen Thomas, Lena och Lotta. Klubbar som tränare: Gävle Godtemplare, Brynäs, Modo, Björklöven, Brynäs, Mora, Leksand, AIK, Tierp, Trondheim. Förbundskapten för Tre Kronor: 78–80, 86–90. Meriter: Sju SM-guld, sex med Brynäs och ett med Modo. Med Tre Kronor: VM-guld 87, VM-silver 90, OS-brons 80 och 88, Canada Cup-trea 87. Gör i dag: Sjukskriven, väntar på höftledsoperation.

Ingen svensk tränare är lika framgångsrik som Tommy Sandlin.

Och efter att ha arbetat med hockey sedan 60-talet har han sett det mesta. Men Brynäs nya kelgris Nicklas Bäckström imponeras han stort av.

"Närmast ofattbart"

- Han är bättre än Peter Forsberg var vid samma ålder. Foppa dominerade inte på samma sätt och gjorde heller inte lika många poäng om jag minns rätt, säger Tommy Sandlin om Bäckström som fyller 19 om tre veckor.

- Foppa höll ensam på att ta Modo till SM-guld 1994 innan han stack till NHL. Då var han 22, men så här bra som Nicklas Bäckström är i dag var han inte vid samma ålder. Men båda hade, och har, en extrem speluppfattning trots sin ungdom. De kan läsa av spelet på ett närmast ofattbart sätt men är samtidigt väldigt måna om laget som helhet.

Tommy Sandlin menar att det är svårt att jämföra de två men ser samtidigt många likheter mellan de två hockeybegåvningarna.

Vad är det då som gör just Bäckström så talangfull?

- Han har ett sjätte sinne. Jag har suttit på läktaren och trots att jag har ett tränat öga för hockey kan jag omöjligen förutse hur pucken ska gå, men Bäckström gör det. Det finns situationer där flera spelare står framför mål och pucken studsar fram och tillbaka och hur som helst. Men den hamnar ändå till sist hos Nicklas Bäckström.

"Inga svagheter i dag"

Hur blir man så bra?

- Det finns i generna från födseln. Det är precis som med stora konstnärer och artister. Man har det där extra eller inte. Sedan är det bara att jobba hårt för att förädla talangen du fått.

Och Brynäs supertalang kommer att bli ännu bättre i framtiden, enligt tränarlegendaren.

- Han kan bli bättre på många saker: den allmänna fysiken, balansen, skridskoåkningen, skottet, men det kommer med åldern. Men han har inga svagheter i dag, säger Tommy Sandlin.

Sandlin får däremot tänka efter en bra stund på frågan om någon spelare varit bättre än Nicklas Bäckström på någon enskild detalj.

- Det ska vara tekniken då, han är inte någon Krobbe Lundberg direkt, den tekniken kommer ingen i närheten av.

Tommy Sandlin plussar Foppa, 19, vs. Bäckström, 19

Poängsnittet för 19-åringar

Anders Sundin (sport@aftonbladet.se)