Pow Pow - i power play

Färjestad överlägset bästa laget: Fart gör motståndarna sårbara

Foto: Scanpix
BÄST I BÄSTA LAGET Jonas Höglund är den spelare i Färjestad som gjort flest power play-mål. I går mot Malmö svarade han för 1–0-målet – i power play.
HOCKEY

MALMÖ

Färjestad är elitseriens överlägset bästa lag - i power play.

Hemligheten stavas rörlighet.

- Vi har jobbat hårt på att få upp farten och förflyttningarna i power play. Det gör motståndarna sårbara, säger Färjestads tränare Roger Melin.

Roger Melin.

Statistiken är förkrossande.

Färjestad är nästan dubbelt så effektiva i power play som elitseriens näst bästa lag.

De regerande mästarna målar i nära 30 procent av sina numerära överlägen medan Brynäs, tvåan i power play-tabellen, bara gör mål i knappt 17 procent av power play-chanser.

- Rörlighet plus att vi har en rad spelare som är bra i power play, spelare som Jörgen Jönsson som kan hålla i pucken och slå den rätta passningen, gör att vi är vassa i power play, säger Roger Melin.

"Självförtroende"

Mot Malmö i går tog det bara drygt fyra minuter innan Jonas Höglund styrde upp Robert Kantors passning i krysset - i power play.

När Malmö reducerat till 1-3 och var på väg in i matchen stötte Per Ledin in Janne Niskalas passning till 1-4 - i power play.

- Vi har inte tränat speciellt mycket power play, det kan jag inte säga. Det finns egentligen ingen hemlighet mer än att vi har spelare som visar vägen och ger hela laget grymt självförtroende i de lägena, säger Per Ledin.

Dessutom har Färjestad inte bara en vass power play-uppställning utan hela laget levererar. Av de 37 mål laget gjort i numerärt överläge har Jonas Höglund gjort flest med sex mål.

- Alla vill vara med och visa vad de kan. Det sitter mycket i skallen, vi vet att vi kan och då kommer målen också, säger Per Ledin.

Tränaren tonar ner

Tränaren Roger Melin försöker tona ner snacket om Färjestads fantastiska facit i power play.

-Det finns ingen enkel förklaring. Vi har förbättrat vår rörlighet för att få motståndarnas försvar i rörelse och skapa mer lägen i fem mot fyra. Visst har det fungerat, men vi har också levererat i fem mot tre när spelet är mer statiskt. Det handlar mycket om att vi har spelare som är starka i de situationerna, säger Färjestadstränaren.

Gårdagens seger var Färjestads blott tredje bortaseger för säsongen och laget är nu trea i tabellen.

-Vi har en hel del spelare borta, då kliver andra fram och visar vilken bredd vi har i laget. Det är underbart att se, säger Per Ledin.

Söderström hjälte

Den som klev fram allra mest var Christian Söderström som med två mål och ett underbart assist - backhandpassning från bakom mållinjen mellan sina egna ben till en fri Pelle Prestberg - blev den stora hjälten.

Färjestads segervapen

Mattias Larsson